Wykonanie
Pyszne, wiosenne smarowidło do
chleba - hummus z
bobu. Od dawna przymierzałam się do przygotowania tego smakowitego hummusu, ponieważ
bób uwielbiam od zawsze. Skorzystałam z tego przepisu.
Bób zastąpił
ciecierzycę, a
mięta i dodatek
skórki cytrynowej zapewniły przyjemne orzeźwienie. Smarowidło do
chleba jest bardzo smaczne, niestety smak
bobu ulotnił się. To dobra wiadomość dla tych, którzy za zapachem i smakiem
bobu nie przepadają, jednocześnie zła dla wielbicieli
bobu. Do przygotowania dzisiejszego hummusu użyłam
bobu ze słoika. Latem przyjdzie czas na hummus ze świeżych ziarenek. Nie muszę dodawać, iż
bób tak jak wszystkie strączkowe to skarbnica witamin i minerałów. Ma mnóstwo błonnika, całe pokłady witaminy B, działa zasadotwórczo oraz obniży cholesterol. Skuś się na
bób!
Składniki:1 słoik
bobu lub 1/2 kg2 łyżki tahini2 łyżki
soku z cytryny2 ząbki
czosnku4-6 łyżek zimnej
wodyskórka otarta z małej
cytrynygarść
miętysól,
pieprz cytrynowyoliwaWykonanie:osączyć
bób z zalewy i obrać ze skórek. Surowy
bób ugotować w podwójnej ilości
wody z dodatkiem 1 łyżki
soli. Odcedzić, ostudzić i obrać z łupinek. Część ziarenek pozostawić do przybrania
czosnek obrać, zetrzeć
skórkę z cytryny i oberwać listki
mięty z łodyżek. Część
mięty pozostawić do dekoracjiobrany
bób zblendować z
przyprawami, ewentualnie dosolić. Pod koniec dolewać
wodę mineralną w takiej ilości, by stał się puszysty. Przełożyć do miseczki, polać
oliwą, przybrać odłożonymi ziarenkami
bobu, posiekaną
miętą i skórką otartą z
cytryny. Schłodzić przed podaniem!SMACZNEGO !