Wykonanie
Bobu na straganach coraz mniej, ale wciaż jeszcze mozna go dostać, pomijając fakt, zr ogólnodosyępny w sklepach jest również mrozony. Osobiście uwielbiam to warzywko i chętnie po nie sięgam przez cały rok, choć oczywiście nigdy nie smakuje lepiej niż ten pierwszy, który się pojawia na początku sezonu. Dzisiaj na blogu
sałatka z jego udziałem, choć ten tradycyny też uwielbiam.

Składniki:
200 g
makaonu kokardki
250 g
bobugarść
rukoli3 łyżki grubo zmielonych
orzechów włoskich
Desing:
sok z połowy
cytryny3 łyżki
oliwy bazyliowej
2 ząbki
czosnku wyciśnięte przez praskę
sól i
pieprz do samaku

Sposób przygotowania:
Zagotować
wodę, lekko osolić i ugotować
makaron al dente.
Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie, lekko przestudzić i obrać ze skórki. Z podanych składników w słoiczku przygotować sos. Zamknąć i potrząsając przygotować gładką emulsję. Na półmisku położyć
makaron i polać połową sosu, wymieszać. Na wierzchu ułożyć
bób i
rukolę. Posypać zmielonymi
orzechami i polać pozostałym sosem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, bo na zimno nie smakuje już tak dobrze. Smacznego.