Wykonanie
Bardzo lubię
kurczaka lub
wieprzowinę w sosie słodko kwaśnym. Wypróbowuję różne przepisy, czy też zamawiam w restauracjach, by odnaleźć swój ideał. Danie z tego przepisu jest bliskie mojemu ideałowi i myślę, że wielbiciele takich smaków będą zadowoleni. Może jedynie mogłoby być lekko mniej słodkie. Bardzo podoba mi się osobne przygotowanie
kurczaka i sosu. Przepis z książki "Kocham gotować" Piotra Ogińskiego. Podaję przepis z moimi zmianami. Pamiętajcie, by przed rozpoczęciem smażenia przygotować i pokroić wszystkie składniki.
kurczak1 podwójna
pierś kurczakamąka kukurydziana do obtoczenia
mięsaolej do smażenia (
olej rzepakowy, roślinny)1 łyżeczka
oleju sezamowegoKurczaka pokroić w kostkę. obtoczyć w
mące. Smażyć w głębokim gorącym
oleju przez 5 minut (ja podzieliłam
kurczaka na dwie tury).
Kurczaka odsączyć z
oleju. Dosmażyć na złoto na
oleju sezamowym.
sos słodko - kwaśny1 łyżka
oleju1 biała
cebula1
zielona papryka1
czerwona papryka9 plastrów
ananasa z puszki4 łyżki
cukru, dałam brązowy5 łyżek
octu balsamicznego (dałam ciemny, w oryginale biały)4 łyżki
ketchupusok po ananasie z puszki2 czubate łyżeczki
skrobi ziemniaczanej0,5 szklanki
wodyryż do podaniaW woku (lub głębokiej patelni) rozgrzać
olej. Wrzucić
cebulę pokrojoną w piórka. Po chwili dodajemy
paprykę pokrojoną w większą kostkę.Chwilę podsmażaj. Następnie dodaj
ananasa pokrojonego na kawałki. Smaż. W naczyniu wymieszaj
cukier z
octem,
wodą i
ketchupem. Polej warzywa.
Sok z ananasa wymieszaj ze
skrobią, aż powstanie jednolity płyn. Dolej do warzyw i smaż aż zacznie bulgotać.Na talerz nałożyć
ryż, polać sosem. Na wierzch dodać
kurczaka.