Wykonanie
By MagicPot, 27 sierpnia 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Krem z
czerwonej soczewicy to sycący i aromatyczny krem nawet dla maluchów powyżej 12 miesiąca życia jest dobry na każdą
porę roku – nie tylko w chłodne dni.
Soczewica ma wiele cennych wartości odżywczych, które można dostarczać o każdej
porze roku.Gdy gotowałam krem i tuż po podaniu wszystkich przypraw i powąchałam….. bardzo aromatyczne – mogłam stać nad garnkiem i wąchać cały czas.2/3 szklanki
czerwonej soczewicydwa większe surowe
ziemniakijedna większa
cebuladwa ząbki
czosnku1,5l
wywaru warzywno-
mięsnego250ml
przecieru pomidorowegoprzyprawy: 3 ziarenka
ziela angielskiego, 2
liście laurowe, 1 łyżeczka
majeranku, 1 łyżeczka
słodkiej papryki, 1 łyżeczka
oregano, pół łyżeczki
curry,
sóloliwa z oliwekW pierwszej kolejności przygotowałam
wywar warzywno-
mięsny – zawsze, gdy gotuję
wywar przygotowuję minimum dwa duże słoiki, które pełne
wywaru i szczelnie zamknięte chowam do szafki.Następnie obrałam
cebulę i
czosnek i drobno poszatkowałam. Do garnka wlałam
oliwę i zeszkliłam
cebulę z
czosnkiem.Gdy
czosnek z
cebulą były zeszklone przelałam 1,5l
wywaru mięsno-warzywnego . Dodałam
liście laurowe i
ziele angielskie.Obrałam
ziemniaki i pokroiłam w średniej wielkości kostkę i dorzuciłam do garnka z
wywarem,
cebulą i
czosnkiem oraz dorzuciłam surową
soczewicę.Gdy
ziemniaki się gotowały, wyjęłam ugotowane warzywa i pokroiłam w średnią kostkę i wrzuciłam ponownie do garnka.Następnie całość zagotowałam.Gdy
ziemniaki i
soczewica były prawie miękkie, dodałam
przecier pomidorowy i dalej gotowałam.Następnie przyprawiłam pozostałymi
przyprawami i jeszcze chwilę pozostawiłam na ogniu by się gotowało.Gdy
ziemniaki i
soczewica były miękkie, wyjęłam
liście laurowe i
ziele angielskie z zupy i zmiksowałam przy użyciu blendera na jednolity i gładki krem.Nalałam na talerze, przyozdobiłam łyżeczką
śmietanki (użyłam
śmietanki bez żadnych dodatków, zagęstników) oraz listkami świeżej
natki pietruszki.Jeżeli chcecie by smak zupy krem z
czerwonej soczewicy był ostrzejszy możecie doprawić pul biberem.Smacznego!Polecam inne rzepisy na zupy i kremy warzywne: