Wykonanie
Przedstawiam dziś letnie ciasto
jagodowo-
morelowe, które jest lekkie, delikatne i orzeźwiające w sam raz na upalne dni . Polecam w szczególności miłośnikom
jagód !



Składniki:5
jajek15 dag
cukru2 łyżki
cukru waniliowego15 dag
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaOraz:szklanka kremówki 30 proc.40 dag
serka waniliowego4 łyżeczki
żelatyny1
galaretka morelowa1
galaretka jagodowa8 pokrojonych połówek
moreli z puszki30 dag
jagódpół szklanki
dżemu morelowego8 łyżek
wiórków kokosowychSposób wykonania:Brytfankę wykładamy pergaminem.
Białka ubijamy z
cukrami. Dodajemy
żółtka,
mąkę z proszkiem. Pieczemy 40 min w 180 st. Wyjmujemy i ostudzamy. Przekrawamy na 3 placki. Kremówkę ubijamy, mieszamy z
serkiem i
żelatyną rozpuszczoną w 50 ml wrzątku.
Galaretki przygotowujemy, biorąc 100 ml
wody mniej niż w przepisie. Dolny placek nasączamy i posypujemy
jagodami, zalewamy tężejącą
galaretką jagodową. Gdy zastygnie, smarujemy ją 1/2 kremówki. Przykrywamy 2 plackiem i nasączamy. Wykładamy
morelami, polewamy
galaretką morelową. Gdy zastygnie, smarujemy ją resztą
śmietany. Na wierzchu układamy 3 placek, smarujemy
dżemem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Chłodzimy najlepiej na całą noc w lodówce.