ßßß Cookit - przepis na ,,Spring Rolls czyli warzywne sajgonki’’

,,Spring Rolls czyli warzywne sajgonki’’

nazwa

Wykonanie

Po co biegać po sajgonki do chińskiego baru, skoro można je zrobić samemu? Przepis na sajgonki jest prosty, a ich smak… po prostu pyszny! Sajgonki to typowo wietnamska potrawa. Rodzajów sajgonek jest bardzo wiele, są mięsne, wegetariańskie oraz z makaronem sojowym lub ryżowym. Przepis na delikatną i pyszną przekąskę powstał dzięki firmie Master Cook Handel
Składniki:
10 arkuszy papieru ryżowego
1 pierś z kurczaka
Kilka liści sałaty pekińskiej
10 dag pieczarek
3 łyżki kukurydzy
1/2 opakowania makaronu ryżowego, Około 20 g makaronu ryżowego
2 marchewki pokrojone w cienkie paseczki
Przyprawa do kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu sweet chilli
Wykonanie: Kurczaka myjemy oczyszczamy, kroimy w paseczki, przyprawiamy i obsmażamy na patelni, aż będzie złocisty. Pieczarki kroimy w paski i smażmy na patelni. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę i kapustę kroimy w cienkie paseczki. Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Papier ryżowy moczymy w przegotowanej wodzie na 2 sekundy i na każdy nakładamy łyżkę nadzienia, zawijamy tradycyjne sajgonki. Podajemy z sosem sweet chilli.
Źródło:http://podrozwkulinaria.pl/spring-rolls-czyli-warzywne-sajgonki