Wykonanie
Po co biegać po sajgonki do chińskiego baru, skoro można je zrobić samemu? Przepis na sajgonki jest prosty, a ich smak… po prostu pyszny! Sajgonki to typowo wietnamska potrawa. Rodzajów sajgonek jest bardzo wiele, są
mięsne, wegetariańskie oraz z
makaronem sojowym lub
ryżowym. Przepis na delikatną i pyszną przekąskę powstał dzięki firmie Master Cook Handel
Składniki:10
arkuszy papieru ryżowego1
pierś z kurczakaKilka liści
sałaty pekińskiej10 dag
pieczarek3 łyżki
kukurydzy1/2 opakowania
makaronu ryżowego, Około 20 g
makaronu ryżowego2
marchewki pokrojone w cienkie paseczki
Przyprawa do kurczaka2 łyżki
sosu sojowego1 łyżka sosu sweet
chilliWykonanie:
Kurczaka myjemy oczyszczamy, kroimy w paseczki, przyprawiamy i obsmażamy na patelni, aż będzie złocisty.
Pieczarki kroimy w paski i smażmy na patelni.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Marchewkę i
kapustę kroimy w cienkie paseczki. Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy, doprawiamy
solą,
pieprzem i
sosem sojowym.
Papier ryżowy moczymy w przegotowanej wodzie na 2 sekundy i na każdy nakładamy łyżkę nadzienia, zawijamy tradycyjne sajgonki. Podajemy z sosem sweet
chilli.