Wykonanie
«
Ogórki małosolne na zime - Kiszone

Wyśmienity przepis na
sałatkę zimową z użyciem bardzo wielu warzyw. W smaku przepyszna, delikatna, lekko octowa. Przepis na tę
sałatkę wynalazła moja siostra
Magda.Składniki (na 12-13 słoików 700ml):4kg
ogórków2 kg
kapusty1 kg
cebuli2-3
papryki1-2
cukinie6-7
marchewekpęczek
koperku4-5 ząbków
czosnkuzalewa:1-1,5 szklanki
cukru1 1/3 szklanki
octu (10%) (ja dałam szklankę)1 , 5 szklanki oleju/oliwy4-5 łyżek
soli1 płaska łyżka
pieprzu czarnegoOgórki myjemy i szatkujemy w plasterki.
Cukinię kroimy w cienkie półplasterki.
Kapustę szatkujemy.
Cebulę kroimy w piórka.
Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach.
Paprykę kroimy w paski.
Czosnek i
koperek drobno siekamy. Wszystkie warzywa dokładnie mieszamy. Składniki zalewy dokładnie mieszamy, zalewamy nimi warzywa i całość odstawiamy na pół godziny.
Sałatkę przekładamy do słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy po 20 minut. Po ugotowaniu słoiki obracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!


































środa, 17 sierpnia 2016, bryssskapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Polecane wpisy
Sałatkę tę robiłam już zeszłym roku, była pyszna i wszystkim smakowała, a i w tym roku postanowiłam ją zrobić. Przepis na tę
sałatkę pochodzi
Fasola szparagowa z
jajkiem i
majonezemBanalnie prosta, szybka i tylko z
trzech składników. Znajomi maja wpaść, a wy nie wiecie co podać, ja polecam wypróbować tę
sałatkę. Sama miałam taka syt
Włoszczyzna na zimę w słoikachW dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były ogólnie dostępne , nasze mamy i prababcie radziły sobie w doskonały sposób umiejętnieKomentarze