Wykonanie
Czy muszę jeszcze tłumaczyć się z mojej plackowej miłości? Mam nadzieję, że nie :) Po prostu je kocham, ubóstwiam i koniec. Ile ton placków już usmażyłam? Tego nie wiem, ale wiem, że naprawdę trzeba by mocno się postarać, żeby je zepsuć lub żeby się nie udały. Kilka dni temu, zachciało mi się po prostu placków z
jabłkami. Placków, nie racuchów. Moje pomysły plackowe muszą być natychmiast zrealizowane, i tak też się stało. Aromat jaki unosi się po domu, podczas smażenia jest niesamowity. W trakcie smażenia, do kuchni wpadł mój syn z pytaniem „Mamo, co tak ładnie pachnie?”. Cóż…
cynamon robi swoje. Placki nadają się na śniadanie, kolację czy podwieczorek. Są szybkie i proste. Możecie podawać je z
cukrem pudrem, ale bardzo polecam je z
syropem z agawy lub
syropem klonowym. Ahha…
syrop daktylowy też wydaje się być niezłym pomysłem.
Składniki:100 g
jogurtu greckiego150 g
jogurtu naturalnego120 g
mąki pszennejpół łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajkopół łyżeczki
cynamonu2 średnie
jabłkałyżka
masła- rozpuszczonego i ostudzonego**Smażę naleśniki i placki na naleśnikarce bez dodatkowego tłuszczu. Jeśli jednak nie macie naleśnikarki lub patelni na której smażycie bez tłuszczu, pomińcie
masło w plackach i smażcie je na zwykłem patelni używając np.
oleju ryżowegoWykonanie:
Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wszystkie mokre składniki (
jogurty,
jajko,
masło i
jabłka) wymieszaj w misce. Dodaj
mąkę i
cynamon. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodaj nieco więcej
jogurtu (ciasto nie powinno być bardzo zwarte). Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami.