Wykonanie
Do upieczenia nietypowej szarlotki zainspirował mnie ten przepis . Dokonałam kilku zmian, ale nadrzędna idea dwukolorowego ciasta pozostała. Szarlotki zwykle powstają na bazie kruchego
spodu. Moja jest trochę inna, gdyż obydwa rodzaje ciasta uciera się mikserem. Byłam ciekawa efektu końcowego i muszę przyznać, że bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Ciacho jest mocno
cynamonowe, puszyste, mięciutkie, ale dosyć słodkie, więc do nadzienia warto użyć kwaśnych
jabłek. Ja wykorzystałam moje ulubione antonówki.
Składniki na formę 25x30 cm:5-6 dużych
jabłek Antonówek350g
mąki pszennej220g
cukru +
cukier do posłodzenia
jabłek (ilość zależna od osobistych preferencji)250g
masła4 łyżki
jogurtu naturalnego5 jaj2 łyżki
cynamonu2 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier puder do posypaniaWykonanie:
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Wkładamy do rondelka, zalewamy odrobiną
wody, słodzimy do smaku i dusimy aż
owoce zmiękną lub wręcz osiągną konsystencję musu. Pod koniec do
jabłek dodajemy
cynamon.
Masło ucieramy z
cukrem. Następnie dodajemy
żółtka i dalej ucieramy na puszystą masę. Wsypujemy
mąkę przesianą wraz z
proszkiem do pieczenia, a
potem wlewamy
jogurt. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Gdy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję, dodajemy ubitą z
białek pianę. Robimy to już bez użycia miksera, posługując się łyżką. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy
kakao.Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód kładziemy brązowe ciacho. Kolejną warstwą są
jabłka, na których rozsmarowujemy jasne ciasto. Pieczemy ca 50 minut w temp. 180C. Po wystudzeniu posypujemy ciasto
cukrem pudrem.Życzę Wam smacznego! :-)