ßßß
Składniki na formę 25x30 cm:5-6 dużych jabłek Antonówek350g mąki pszennej220g cukru + cukier do posłodzenia jabłek (ilość zależna od osobistych preferencji)250g masła4 łyżki jogurtu naturalnego5 jaj2 łyżki cynamonu2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier puder do posypaniaWykonanie:Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Wkładamy do rondelka, zalewamy odrobiną wody, słodzimy do smaku i dusimy aż owoce zmiękną lub wręcz osiągną konsystencję musu. Pod koniec do jabłek dodajemy cynamon.Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy żółtka i dalej ucieramy na puszystą masę. Wsypujemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia, a potem wlewamy jogurt. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Gdy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję, dodajemy ubitą z białek pianę. Robimy to już bez użycia miksera, posługując się łyżką. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao.Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód kładziemy brązowe ciacho. Kolejną warstwą są jabłka, na których rozsmarowujemy jasne ciasto. Pieczemy ca 50 minut w temp. 180C. Po wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.Życzę Wam smacznego! :-)