ßßß Cookit - przepis na Nietypowa dwukolorowa szarlotka

Nietypowa dwukolorowa szarlotka

nazwa

Wykonanie

Do upieczenia nietypowej szarlotki zainspirował mnie ten przepis . Dokonałam kilku zmian, ale nadrzędna idea dwukolorowego ciasta pozostała. Szarlotki zwykle powstają na bazie kruchego spodu. Moja jest trochę inna, gdyż obydwa rodzaje ciasta uciera się mikserem. Byłam ciekawa efektu końcowego i muszę przyznać, że bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Ciacho jest mocno cynamonowe, puszyste, mięciutkie, ale dosyć słodkie, więc do nadzienia warto użyć kwaśnych jabłek. Ja wykorzystałam moje ulubione antonówki.
Składniki na formę 25x30 cm:
5-6 dużych jabłek Antonówek
350g mąki pszennej
220g cukru + cukier do posłodzenia jabłek (ilość zależna od osobistych preferencji)
250g masła
4 łyżki jogurtu naturalnego
5 jaj
2 łyżki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Wkładamy do rondelka, zalewamy odrobiną wody, słodzimy do smaku i dusimy aż owoce zmiękną lub wręcz osiągną konsystencję musu. Pod koniec do jabłek dodajemy cynamon.
Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy żółtka i dalej ucieramy na puszystą masę. Wsypujemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia, a potem wlewamy jogurt. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Gdy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję, dodajemy ubitą z białek pianę. Robimy to już bez użycia miksera, posługując się łyżką. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód kładziemy brązowe ciacho. Kolejną warstwą są jabłka, na których rozsmarowujemy jasne ciasto. Pieczemy ca 50 minut w temp. 180C. Po wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.
Życzę Wam smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2012/09/nietypowa-dwukolorowa-szarlotka.html