ßßß
Już kilka razy się przymierzałam do tego ciasta, ale zawsze coś. Justynka kolejny raz mi o nim przypomniała i tym razem jest. Pyszne ciasto czekoladowe z cukinią. Wspaniale wyszło i bardzo nam smakowało. To taki murzynek w innym wydaniu. Ciasto zrobiłam, bo pojechaliśmy do rodziców w odwiedzinki, i przy okazji zabraliśmy do domu Juniora, który dwa tygodnie już szaleje u babci i dziadka. Fajnie tak, jak dziecko ma gdzie pojechać do rodziny w wakacje i nie musi siedzieć w domu. Pogoda dopisała, więc przy okazji zrobiliśmy jeszcze grilla i cały dzień w zasadzie spędziliśmy na świeżym powietrzu. A to pyszne ciacho umilało nam czas przy kawce.Zapraszam :-)Składniki:- 200 g cukinii- 3 jajka- 150 g miękkiego masła- 150 g cukru- 100 g gorzkiej czekolady- 200 g mąki pszennej- garść posiekanych drobno migdałów - ja dałam mąkę migdałową (50 g)- łyżeczka proszku do pieczenia- szczypta soliWykonanie:Cukinię musimy zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodajemy do niej szczyptę soli i odstawiamy, aby puściła sok. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i odstawiamy, aby przestygła.Do miski wkładamy miękkie masło i miksujemy je z cukrem, aż składniki się dobrze ze sobą połączą. Dodajemy jajka i dalej miksujemy. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę, mąkę pszenną, migdały lub mąkę migdałową, proszek do pieczenia i odciśniętą z soku cukinię, delikatnie mieszamy najpierw łyżką a potem mikserem na najmniejszych obrotach.Blaszkę - tortownica o śr. 26 cm, smarujemy masłem i wysypujemy mąką - ja użyłam mąki migdałowej, wykładamy ciasto.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 45-55 minut. Wyciągamy i studzimy.Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem, możemy także przygotować polewę czekoladową.Smacznego.
