Wykonanie

Już kilka
razy się przymierzałam do tego ciasta, ale zawsze coś. Justynka kolejny raz mi o nim przypomniała i tym razem jest. Pyszne ciasto
czekoladowe z
cukinią. Wspaniale wyszło i bardzo nam smakowało. To taki murzynek w innym wydaniu. Ciasto zrobiłam, bo pojechaliśmy do rodziców w odwiedzinki, i przy okazji zabraliśmy do domu Juniora, który dwa tygodnie już szaleje u babci i dziadka. Fajnie tak, jak dziecko ma gdzie pojechać do rodziny w wakacje i nie musi siedzieć w domu. Pogoda dopisała, więc przy okazji zrobiliśmy jeszcze grilla i cały dzień w zasadzie spędziliśmy na świeżym powietrzu. A to pyszne ciacho umilało nam czas przy
kawce.Zapraszam :-)Składniki:- 200 g
cukinii- 3
jajka- 150 g miękkiego
masła- 150 g
cukru- 100 g
gorzkiej czekolady- 200 g
mąki pszennej- garść posiekanych drobno
migdałów - ja dałam
mąkę migdałową (50 g)- łyżeczka
proszku do pieczenia- szczypta
soliWykonanie:
Cukinię musimy zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodajemy do niej szczyptę
soli i odstawiamy, aby puściła sok. W tym czasie rozpuszczamy
czekoladę w kąpieli
wodnej i odstawiamy, aby przestygła.Do miski wkładamy miękkie
masło i miksujemy je z
cukrem, aż składniki się dobrze ze sobą połączą. Dodajemy
jajka i dalej miksujemy. Następnie dodajemy rozpuszczoną
czekoladę,
mąkę pszenną,
migdały lub
mąkę migdałową,
proszek do pieczenia i odciśniętą z soku
cukinię, delikatnie mieszamy najpierw łyżką a
potem mikserem na najmniejszych obrotach.Blaszkę - tortownica o śr. 26 cm, smarujemy
masłem i wysypujemy
mąką - ja użyłam
mąki migdałowej, wykładamy ciasto.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 45-55 minut. Wyciągamy i studzimy.Gotowe ciasto posypujemy
cukrem pudrem, możemy także przygotować
polewę czekoladową.Smacznego.

