ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z zielonego groszku z kieďż˝baskami wiedeďż˝skimi

Zupa krem z zielonego groszku z kie�baskami wiede�skimi

nazwa

Wykonanie

Zupa z zielonego groszku każdorazowo urzeka mnie przepiękną zieloniutka barwą. Jej smak jest delikatny, a konsystencja kremowa. Dzięki dodatkowi kiełbasek wiedeńskich zupa jest bardziej pożywna. Jako dodatek możemy podać świeże pieczywo bądź też posypać ją grzankami. Szybko i pysznie.
1 kg ziemniaków - umytych, obranych
1 l bulionu warzywnego
250 g mrożonego zielonego groszku
125 ml śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)
1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty (lub więcej - ile lubicie)
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
kiełbaski wiedeńskie (ew. dobrej jakości parówki)
masło do smażenia
1. Ziemniaki kroimy na małe kawałki i gotujemy pod przykryciem w bulionie, do całkowitej miękkości, ok. 20 minut, wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim.
Ponieważ robimy zupę krem, początkowo używamy mało płynu. Jeśli pod koniec uznacie, że wolicie rzadszą zupę, zawsze będzie można dolać więcej bulionu.
2. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie, dodajemy czosnek i groszek, gotujemy całość ok. 5 minut, po czym ucieramy zupę na gładko blenderem. Dodajemy śmietankę po czym doprawiamy zupę do smaku solą i ew. pieprzem.
Jeśli uznamy, że zupa jest za gęsta, rozrzedzamy ją bulionem, śmietanką lub mlekiem.
3. Kiełbaski wiedeńskie podsmażamy na niewielkiej ilości masła, aż będą rumiane, po czym kroimy je w mniejsze kawałki.
Zupę podajemy pokrojonymi kiełbaskami, grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/07/Zupa-krem-z-zielonego-groszku-z-kielbaskami.html