ßßß Cookit - przepis na Kremowa marchewka z groszkiem

Kremowa marchewka z groszkiem

nazwa

Wykonanie

Marchewka z groszkiem to jeden ze sztandarowych dodatków obiadowych w Polsce. Pasuje do mięs, ryb, jak również do dań wegetariańskich. Dla większości osób, w tym także dla mnie, to jeden ze smaków dzieciństwa, nadal bardzo lubianych. Proporcje groszku do marchewki można dowolnie przesuwać; można dać dokładnie pól na pół, można zrobić marchewkę z groszkiem lub odwrotnie: groszek z marchewka, jak wolimy. Jeśli zaś któregoś składnika nam zabrakło, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować sama marchewkę lub sam groszek. I tak będzie pysznie :)
450 g marchewki
200 g mrożonego zielonego groszku
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
100 ml 12% śmietany UHT ("słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
Marchew obieramy i kroimy w kostkę ok. 1 cm x 1 cm. Przekładamy do garnka i zalewamy taką ilością wody, by pokryła ona marchew. Lekko solimy.
Gotujemy na niedużym ogniu, aż marchewka będzie tak miękka, jak lubimy.
Wówczas dodajemy groszek i gotujemy całość jeszcze ok. 3-4 minuty.
W międzyczasie na małej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę. Mieszając, przygotowujemy zasmażkę, którą następnie przekładamy do marchewki z groszkiem. Mieszamy. Dodajemy śmietankę i gotujemy, aż potrawa zgęstnieje (za gęstą marchewkę zawsze możemy rozrzedzić wodą, a za rzadką - zagęścić dodatkową mąką).
Pod koniec próbujemy i doprawiamy potrawę do smaku dodatkową solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/11/Kremowa-marchewka-z-groszkiem.html