Wykonanie
Marchewka z
groszkiem to jeden ze sztandarowych dodatków obiadowych w Polsce. Pasuje do
mięs, ryb, jak również do dań wegetariańskich. Dla większości osób, w tym także dla mnie, to jeden ze smaków dzieciństwa, nadal bardzo lubianych. Proporcje
groszku do
marchewki można dowolnie przesuwać; można dać dokładnie pól na pół, można zrobić
marchewkę z
groszkiem lub odwrotnie:
groszek z
marchewka, jak wolimy. Jeśli zaś któregoś składnika nam zabrakło, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować sama
marchewkę lub sam
groszek. I tak będzie pysznie :)
450 g
marchewki200 g
mrożonego zielonego groszku1 łyżka
masła1 łyżka
mąki pszennej100 ml 12%
śmietany UHT ("słodkiej"
śmietanki, nie kwaśnej
śmietany)
sól i świeżo mielony
czarny pieprz - do smaku
Marchew obieramy i kroimy w kostkę ok. 1 cm x 1 cm. Przekładamy do garnka i zalewamy taką ilością
wody, by pokryła ona
marchew. Lekko solimy.Gotujemy na niedużym ogniu, aż
marchewka będzie tak miękka, jak lubimy.Wówczas dodajemy
groszek i gotujemy całość jeszcze ok. 3-4 minuty.W międzyczasie na małej patelni rozpuszczamy
masło. Dodajemy
mąkę. Mieszając, przygotowujemy zasmażkę, którą następnie przekładamy do
marchewki z
groszkiem. Mieszamy. Dodajemy
śmietankę i gotujemy, aż potrawa zgęstnieje (za gęstą
marchewkę zawsze możemy rozrzedzić
wodą, a za rzadką - zagęścić dodatkową
mąką).Pod koniec próbujemy i doprawiamy potrawę do smaku dodatkową
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.