ßßß Cookit - przepis na Stek z ďż˝atwym sosem z patelni i puree ziemniaczanym

Stek z �atwym sosem z patelni i puree ziemniaczanym

nazwa

Wykonanie

Stek wołowy to danie jednocześnie eleganckie, a jednak na tyle łatwe i szybkie w wykonaniu, że może gościć na stole także bez żadnej szczególnej okazji. Jeśli podamy steki na delikatnym puree ziemniaczanym, a ich smak podkreślimy sosem, otrzymamy danie godne restauracji, a jednak pełne domowego ciepła. Pomysł wg SmallTownWoman .
steki wołowe*
ziemniaki typu B, czyli do gotowania (info - klik)
sos z patelni:
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka mąki pszennej
1 szklanka buliony wołowego (ew. warzywnego)
1-2 łyżki sosu worcester
2 łyżki śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)
2 łyżki siekanej natki pietruszki
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
1. Umyte, obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, po czym przygotowujemy z nich kremowe puree. Porady, jak to zrobić, znajdziecie tutaj - klik .
2. Steki smarujemy niewielką ilością oleju, oprószamy z obu stron czarnym pieprzem, pieprz wcieramy w mięso i odstawiamy steki na ok. 15 minut.
Patelnię dobrze rozgrzewamy, wlewając na nią niedużą ilość oleju. Dla smaku można dodać także łyżeczkę masła. Steki smażymy z obu stron, aż będą rumiane. Zdejmujemy steki z patelni i zawijamy w folie aluminiową, by nie straciły ciepła.
3. Na tej samej patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła. dodajemy łyżeczkę mąki pszennej i robimy rumianą zasmażkę. Następnie wlewamy bulion wołowy (ew. warzywny), śmietankę. i sos Worcester Zagotowujemy, by sos zgęstniał. Wsypujemy natkę pietruszki i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem.
Steki podajemy na puree, pokrojone w paski, polane sosem.
*Najlepszym mięsem na stek jest polędwica wołowa, nadaje się jednak również rozbratel, rostbef czy antrykot. Smaczne steki wyjdą także z udźca. Ważne tylko, by mięso przed smażeniem obkroić z wszelkich ewentualnych kawałków tłuszczu i błonek. Używamy ok. 2 cm plastrów mięsa - stek nie może być cienki, nie rozbijamy go tłuczkiem. Możemy natomiast nadać mu kształt uderzając kilka razy dłonią. Aby uzyskać stek średnio wysmażony, smażymy mięso po około 3 minuty z każdej strony. Dla steków słabo wysmażonych odejmujemy po 1 minucie na każdą stronę, dla mocniej wysmażonych - dodajemy.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/11/Stek-z-latwym-sosem-z-patelni-i-puree.html