Wykonanie
Zupa z
zielonego groszku każdorazowo urzeka mnie przepiękną zieloniutka barwą. Jej smak jest delikatny, a konsystencja kremowa. Dzięki dodatkowi kiełbasek wiedeńskich zupa jest bardziej pożywna. Jako dodatek możemy podać świeże
pieczywo bądź też posypać ją grzankami. Szybko i pysznie.
1 kg
ziemniaków - umytych, obranych1 l
bulionu warzywnego250 g
mrożonego zielonego groszku125 ml
śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej"
śmietanki, nie kwaśnej
śmietany)1 ząbek
czosnku - obrany, przeciśnięty (lub więcej - ile lubicie)
sól i świeżo mielony
czarny pieprz - do smaku
kiełbaski wiedeńskie (ew. dobrej jakości
parówki)
masło do smażenia1.
Ziemniaki kroimy na małe kawałki i gotujemy pod przykryciem w
bulionie, do całkowitej miękkości, ok. 20 minut, wraz z
listkiem laurowym i
zielem angielskim.Ponieważ robimy zupę krem, początkowo używamy mało płynu. Jeśli pod koniec uznacie, że wolicie rzadszą zupę, zawsze będzie można dolać więcej
bulionu.2. Gdy
ziemniaki będą już prawie miękkie, dodajemy
czosnek i
groszek, gotujemy całość ok. 5 minut, po czym ucieramy zupę na gładko blenderem. Dodajemy
śmietankę po czym doprawiamy zupę do smaku
solą i ew.
pieprzem.Jeśli uznamy, że zupa jest za gęsta, rozrzedzamy ją
bulionem,
śmietanką lub
mlekiem.3.
Kiełbaski wiedeńskie podsmażamy na niewielkiej ilości
masła, aż będą rumiane, po czym kroimy je w mniejsze kawałki.Zupę podajemy pokrojonymi
kiełbaskami, grzankami lub
groszkiem ptysiowym.