Wykonanie
Brzoskwiniowy sernik na zimno z
malinami to kontynuacja pysznej letniej
serii deserów pod znakiem 'Melba' (znacie już tort bezowa Melba). Delikatny
biszkoptowy spód, masa serowa z dodatkiem pieczonych słodziutkich
brzoskwiń i efektowne wykończenie w postaci
galaretki z
owocami. Doskonały deser na upały :-).Składniki na spód:100 g podłużnych
biszkoptówFormę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), następnie
biszkoptami, jeden przy drugim, w razie konieczności przycinając je do wielkości formy.Składniki na masę
serową:500 g dojrzałych
brzoskwiń2 łyżki
mioduświeżo wyciśnięty sok z połowy
cytryny1 opakowanie
galaretki brzoskwiniowej (na 500 ml
wody)2 łyżeczki
żelatyny w proszku lub 2 listki
żelatyny250 g
serka mascarpone, schłodzonego250 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej
cukier puder - tylko do smaku, nie jest konieczny
Brzoskwinie odpestkować. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozcięciami ku górze, polać
miodem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, do miękkości
owoców (czas może być dłuższy lub krótszy - zależy od stopnia dojrzałości
brzoskwiń). Wyjąć, wystudzić. Zmiksować blenderem na puree, przetrzeć przez sitko. Dodać
sok z cytryny, wymieszać do połączenia, odłożyć.
Żelatynę w proszku zalać małą ilością zimnej
wody (ok. 2 łyżek), tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut.
Galaretkę brzoskwiniową i namoczoną wcześniej
żelatynę zalać 150 ml wrzącej
wody i rozpuścić. Całkowicie wystudzić do temperatury pokojowej upewniając się, że jest dobrze rozpuszczona i bez grudek (w razie konieczności ponownie podgrzać - nie gotować! - i wystudzić).W misie miksera umieścić
mascarpone, krótko ubić/utrzeć. Dodać puree
brzoskwiniowe i zmiksować do połączenia. Dodać
galaretkę i zmiksować.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i bardzo delikatnie wymieszać z resztą składników. Skosztować - jeśli masa serowa jest mało słodka można dodać przesiany
cukier puder i delikatnie wymieszać (lub można go dodać wcześniej, do
brzoskwiń, jeśli nie są bardzo słodkie).Przygotowaną masę
serową natychmiast przelać na
biszkopty ułożone w tortownicy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej.Ponadto:1 opakowanie
galaretki brzoskwiniowej (na 500 ml
wody)3 dojrzałe
brzoskwinie, pokrojone w półksiężyce200 g
malinGalaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 350 ml wrzącej
wody, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Owoce poukładać na wierzchu stężałej masy serowej, zalać
galaretką. Odstawić do lodówki do stężenia.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).