ßßß Cookit - przepis na TERRINA BRZOSKWINIOWO - PORZECZKOWA

TERRINA BRZOSKWINIOWO - PORZECZKOWA

nazwa

Wykonanie

Pyszny i ładnie prezentujący się na stole deser. Na letnie upały... jak najbardziej... polecam! Zrobiłam go jak na razie z brzoskwiń z puszki, ale gdy tylko te owoce będą w moim zasięgu, zrobię z pewnością ten smakowity deserek ponownie. Inspiracją do jego wykonania był przepis na terrinę truskawkową zamieszczony w miesięczniku "Moje gotowanie - ciasta i desery" - wydanie specjalne nr 7/2010. Trochę zmodyfikowałam.
Składniki :
50 dag porzeczek czerwonych
ok. 1,5 kg świeżych brzoskwiń lub z puszki (2 x po 825 g netto)
sok z 1 cytryny
500 ml śmietany kremówki 30%
5 łyżek cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny + ¼ szklanki zimnej wody + ¹⁄³ szklanki wrzątku
Wykonanie :
Keksówkę o długości 34 cm wykładamy folią aluminiową. Brzoskwinie osączamy z zalewy. Połowę owoców miksujemy z dodatkiem cukru pudru i soku z cytryny. Pozostałe kroimy na kawałki, większe do wyłożenia dna i mniejsze do masy. Porzeczki myjemy i osączamy. Kawałki brzoskwiń układamy po obu brzegach dna. Środek uzupełniamy częścią porzeczek. Żelatynę zalewamy zimną wodą do napęcznienia, po czym rozpuszczamy we wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami papkę brzoskwiniową i wlewamy przestudzoną żelatynę, stale mieszając.
Część masy wylewamy na owoce w keksówce, ale tylko tyle , aby je przykryć. Do reszty masy dajemy pozostałe owoce i delikatnie mieszamy. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy do keksówki. Odstawiamy do lodówki , aby dobrze zesztywniała. Wykładamy całość na tackę odwracając keksówkę do góry dnem i zdejmujemy delikatnie folię aluminiową. Kroimy na dość szerokie paski. Dobrze smakują z rurkami waflowymi.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/07/TERRINA-BRZOSKWINIOWO-PORZECZKOWA.html