Wykonanie
Dzisiaj kolejny przepis z
dynią w roli głównej. Tym razem w postaci deserów w lampkach.

Składniki na masę:2 szklanki puree z dyni3
galaretki brzoskwinioweMasa:
Śmietana 30% – 250ml4 łyżki
cukru pudru3 łyżki
serka mascarponeDodatkowo:lampki

Przygotowanie puree:
Dynię kroimy na kawałki i zalewamy niewielką ilością
wody, gotujemy do miękkości. Kiedy
dynia jest już miękka miksujemy całość blenderem.Wykonanie deseru:Puree z dyni chwilkę gotujemy. Do gorącej masy wsypujemy
galaretkę brzoskwiniową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy do lampek
wina. Lampkę należy umieścić w pozycji pochyłej, a jednocześnie stabilnej. Deser wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła. W tym czasie ubijamy na sztywno
śmietanę z
cukrem i
serkiem mascarpone. Ubitą kremówkę przekładamy na wystudzoną masę
dyniową. Lampkę stawiamy na poziomej powierzchni na około 3 godz w lodówce. Smacznego!