Wykonanie
Dziś mam dla Was szybki i lekki deser z kremem
mascarpone,
śmietanką i musem
gruszkowym. Do deseru wykorzystałam mus przygotowany kilka dni wcześniej, dzięki
czemu jego przygotowanie zajęło mi tylko 15 minut. Deser jest lekki, orzeźwiający i idealnie sprawdzi się jako podwieczorek w jesienny wieczór. Zamiast kupować gotowe desery wolę przygotować je samodzielnie z znanych i dobrej jakości produktówSkładniki, 4 porcję:250 ml musu
gruszkowego1 opakowanie
serka mascarpone 250 g250 ml
śmietanki kremówki 30% lub 36 %3 łyżki
cukru pudru1 łyżka soku z limonki/cytrynyWykonanie:Mus przygotować według przepisu na Mus
gruszkowy z nutą
pomarańczy. Do deseru używamy zimnego musu.
Serek mascarpone utrzeć z
cukrem pudrem i
sokiem z limonki/cytryny na gładką masę. Kremówkę ubić na sztywną masę i delikatnie połączyć z
serkiem. Przygotować pucharki/szklaneczki do deseru.Na dno pucharków wyłożyć po cztery kopiaste łyżki musu
gruszkowego. Następnie 4 – 5 łyżek masy śmietankowej. Za pomocą łyżeczki wyrównać masę w pucharku, a papierowym ręcznikiem wytrzeć zabrudzone brzegi pucharka. Na wierzch znów wyłożyć po 4 łyżki musu
gruszkowego. Ozdobić listkami
mięty.Deser smakuje najlepiej od razu po przygotowaniu.