ßßß Cookit - przepis na Deser z musem gruszkowym

Deser z musem gruszkowym

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla Was szybki i lekki deser z kremem mascarpone, śmietanką i musem gruszkowym. Do deseru wykorzystałam mus przygotowany kilka dni wcześniej, dzięki czemu jego przygotowanie zajęło mi tylko 15 minut. Deser jest lekki, orzeźwiający i idealnie sprawdzi się jako podwieczorek w jesienny wieczór. Zamiast kupować gotowe desery wolę przygotować je samodzielnie z znanych i dobrej jakości produktów
Składniki, 4 porcję:
250 ml musu gruszkowego
1 opakowanie serka mascarpone 250 g
250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36 %
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z limonki/cytryny
Wykonanie:
Mus przygotować według przepisu na Mus gruszkowy z nutą pomarańczy. Do deseru używamy zimnego musu.
Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z limonki/cytryny na gładką masę. Kremówkę ubić na sztywną masę i delikatnie połączyć z serkiem. Przygotować pucharki/szklaneczki do deseru.
Na dno pucharków wyłożyć po cztery kopiaste łyżki musu gruszkowego. Następnie 4 – 5 łyżek masy śmietankowej. Za pomocą łyżeczki wyrównać masę w pucharku, a papierowym ręcznikiem wytrzeć zabrudzone brzegi pucharka. Na wierzch znów wyłożyć po 4 łyżki musu gruszkowego. Ozdobić listkami mięty.
Deser smakuje najlepiej od razu po przygotowaniu.
Źródło:http://smakowisko.pl/deser-z-musem-gruszkowym