Wykonanie
Cytrynowe tartaletki z
bezą i
jagodami2016/07/10 Gosia
Cytrynowe tartaletki z
bezą i
jagodami, deserowa propozycja na lato. Tartaletki z kremem
cytrynowym czyli lemon
curd to klasyka. Słodka
beza, znakomicie równoważy kwaśny smak kremu. Przepis na
cytrynowe tartaletki jest bardzo prosty i fantastycznie smaczny. Ciasto na tartaletki jest bardzo kruche. Idealne do wyklejania małych, metalowych foremek.

Składniki:8-10 tartaletekKruche ciasto120 g
cukru300 g
mąki150 g
masła3
żółtkaotarta skórka z jednej
cytryny½ łyżeczk
soliKrem
cytrynowy5
cytryn, sok300 g
śmietanki, 36%9
jajekBeza3
białka2 łyżki
soku z cytryny250 g
cukru1 łyżka
waniliowego ekstraktuDodatkowo
jagody
Zacznij od kruchego ciasta.
Jajka zmiksuj z
cukrem i otartą
skórką z cytryny. Dodaj
mąkę i pokrojone w kostkę zimne
masło. Zagnieć delikatnie ciasto bez nadmiernego ugniatania. Ciasto powinno być puszyste. Uformuj kulę,
owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.Nastaw piekarnik na 180ºC. Wyjmij ciasto z lodówki, lekko rozwałkuj
między dwoma arkuszami papieru do pieczenie. Wytnij okrągłe placki o wielkości dostosowanej do foremek. Wyklej foremki
ciastem i ponakłuwaj dna. Wstaw tartaletki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. Wyjmij podpieczone tartaletki i zmniejsz temperaturę piekarnika do 120ºC.Przygotuj krem. Połowę
śmietanki zagotuj z
cukrem. Mieszaj do rozpuszczenia
cukru.
Jajka wymieszaj z
sokiem z cytryn i resztą
śmietanki. Dodaj do gorącej
śmietanki energicznie mieszając i podgrzewając. Mieszaj aż krem zacznie gęstnieć, nie gotuj !Napełnij podpieczone tartaletki kremem i wstaw do piekarnika na 25 minut. W międzyczasie przygotuj
bezę.
Białka,
sok z cytryny i
cukier rozpuść w kąpieli
wodnej cały czas mieszając. Kiedy
cukier już się rozpuści (najlepiej sprawdzić
między palcami czy
cukier jest wyczuwalny) ubij pianę na sztywno wciąż w kąpieli
wodnej. Kiedy piana będzie już sztywna, zdejmij miskę z pary u bijaj do ostygnięcia
bezy. Napełnij cukierniczy rękaw masą i udekoruj tartaletki małymi
bezami. Zrumień
bezy za pomocą ręcznego, gazowego palnika.