Wykonanie
Swego czasu spędzałam w Anglii wiele czasu. Miałam tam swoje ulubione miejsca,
pory dnia, klimaty, a przede wszystkim potrawy i ciasta.Anglicy bardzo lubią
słodycze. Mam wrażenie, że tradycyjna
herbata o 5-ej to pretekst, żeby zjeść coś słodkiego;
herbatniki, sernik na brązowym zniewalającym spodzie, brownies, a także bardzo słodkie fudgy. Moje ulubione ciasto z tego słodkiego menu to lemon meringue pie, czyli
cytrynowy curd na maślanym kruchym spodzie pod
bezą.Próbowałam już kilkakrotnie zrobić to ciasto korzystając z przepisów różnego autorstwa i wszystkie były bardzo dobre, ale niestety nigdy tak do końca nie przypominały tego oryginalnego, które można zjeść w każdej niemalże
cukierni czy kawiarni na Wyspach.W końcu trafiłam.Ten przepis jest autorstwa Paula Hollywood i jest doskonały, właśnie taki o jaki mi chodziło.

Składniki:spód:165g
mąki25g mielonych
migdałów120g zimnego
masła, pokrojonego w kostki55g
cukru1
jajkoJak zrobiłam:Wymieszałam
mąkę i
migdały w misce, dodałam
masło i połączyłam palcami aż ciasto przypominało kruszonkę. Dodałam
cukier,
potem jajko i szybko wyrobiłam ciasto. Zawinęłam je w folię i schowałam do lodówki na 2 godziny.
curd cytrynowy:6 dużych
jajek230g
cukruszczypta
soli80g
mąki kukurydzianej12
zółtek230g
masła o temperaturze pokojowej
beza:6
białek280g
cukru1 łyżeczka
mąki kukurydzianej1 łyżeczka
soku z cytryny
Jak zrobiłam:spód i
curd:1. Ciasto rozwałkowałam i wylepiłam nim spód i boki formy do tarty o średnicy 25cm. Nakłułam go w kilkunastu miejscach i podpiekłam w piekarniku nagrzanym do 180'C przez 15 minut.2. Starłam skórkę z 2 dużych dokładnie umytych
cytryn. W rondelku wymieszałam ją z
cukrem i
mąką kukurydzianą. Wycisnęłam sok z 6
cytryn i przecedzony przez sito wlałam do mieszaniny skórki z
cukrem i
mąką. Dokładnie połączyłam składniki i na małym ogniu, mieszając, podgrzewałam aż wyraźnie zgęstniał. Zdjęłam z ognia i wmieszałam, dodając po jednym,
żółtka.Podgrzewałam, aż masa zgęstniała. Dodałam
masło i mieszałam aż się całkowicie rozpuściło w cytrynowej
masie.3.
Cytrynowy curd już gotowy - wylałam go na podpieczony spód.
beza;1.
Białka ubiłam bardzo dobrze, aż były bardzo sztywne. Dodałam
cukier po łyżce, cały czas ubijając, po wmieszaniu całego
cukru ubijałam jeszcze przez kilka minut, aż masa była doskonale gładka, sztywna i lśniąca.2. Dodałam
mąkę i
sok cytrynowy. Wymieszałam i łyżką wyłożyłam na
cytrynowy curd.3. W rozgrzanym do 180'C piekarniku piekłam ciasto aż
beza lekko zbrązowiała, przez około 50 - 55 minut.

Ciasto powinno być całkowicie wychłodzone przed podaniem.Moja
beza jest ogromna bo nie doczytałam przepisu do końca, jak zwykle, i zrobiłam ją ze wszystkich 12
białek; to trochę za dużo ale jest pyszna.