Wykonanie

Nie obeszło się bez małego pożaru. Tak to jest, gdy wszystko chce się zrobić samemu, a ręce tylko dwie. Trzeba wydobyć statyw fotograficzny z czeluści ...A metoda opalania warstwy bezowej palnikiem nie przypadła mi do gustu. Ostatecznie tarty wykończyłam w piekarniku.
Cytrynowe tarty do popołudniowej
kawy. Już sam pomysł powoduje skurcz ślinianek. Bardzo lubię Lemon
Curd, a takie tarty to świetna okazja, aby go przyrządzić. A podczas przyrządzania można, a nawet trzeba go wielokrotnie próbować. Jest za słodki i za kwaśny, a mimo to nie można przestać się nim delektować. Magiczny smak.Tarty przykryte są czapeczką
bezy, z wierzchu chrupiącej a w środku miękkiej, bieluteńkiej.Spód z ciasta kruchego na którym piekłam Tarty z RenetamiLemon
Curd3
jajka150 g
cukru180 ml świeżo wyciśniętego
soku z cytryny1 łyżka skórki otartej z
cytryny125 g
masłaW garnku należy roztrzepać
jajka z
cukrem. Dodać
sok cytrynowy i skórkę i
masło. Postawić na kuchence, ogrzewać powoli i ciągle mieszając zagotować. Gotować aż krem zgęstnieje.Przecedzić przez sito do słoika i po ochłodzeniu przechowywać w lodówce zamknięte.

Beza według Dana Leparda( przepis z forum cin cin)115 g
białka kurzego225 g
cukruBiałka i
cukier mieszając podgrzewać na łaźni
wodnej. Gdy masa
białkowa będzie ciepła przelać ja do miksera, dodać kilka kropel
soku cytrynowego i ubijać 10 minut aż masa będzie sztywna.

Upieczone z kruchego ciasta tarty wypełnić w 3/4 Lemon
Curdem. Wstawić do zamrażalnika na pół godziny. Po ochłodzeniu wyjąć i dozować na wierzch masę
bezową z rękawa cukierniczego lub łyżką. Tarty wstawić na górną półkę piekarnika i włączyć na około 5 minut opiekanie. Ja skorzystałam z funkcji piekarnika "opiekanie z wentylatorem"Z podanych w przepisach składników zrobiłam osiem tart o średnicy 8 , 5 cm.
