ßßß
Składniki / Ingredients:skórka z 2 cytryn / peel with 2 lemons100 ml soku z cytryny / 100 ml lemon juice100 g cukru / 100 g sugar1 jajko / 1 egg1 żółtko / 1 yolkszczypta soli / pinch of salt4 łyżki mąki tortowej / 4 tablespoons flour50 g miękkiego masła / 50 g soft butterSposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: 10 min, gotowanie: ok. 10 minut, ilość porcji: 1Najpierw myjemy cytryny, suszymy i ścieramy skórkę. Potem wyciskamy sok z tych cytryn. Do garnka wlewamy sok, dodajemy cukier, jajko, żółtko, szczyptę soli, skórkę z cytryny oraz mąkę. Stawiamy garnek na gaz i gotujemy na średnim ogniu cały czas mieszając. Gotujemy aż krem zgęstniej. Wyłączamy gaz i dodajemy masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Krem przelewamy do miski, przykrywamy go folią (dociskamy folię do kremu, aby nie powstał kożuch) i wkładamy do lodówki do schłodzenia.*****First, we wash the lemon, dry it and scrub the skin. Then, we squeeze the juice from the lemons. We pour juice into the pot, we add the sugar, egg, yolk, a pinch of salt, lemon peel and flour. We put the pot on the gas and cook over medium heat, stirring constantly. We cook until the cream thickens. We turn off the gas, add the butter and mix until smooth mass. We put cream into a bowl, we cover with foil him (foil pressed against the cream, not to have a skin) and put in the fridge to cool.