Wykonanie

Składniki / Ingredients:skórka z 2
cytryn / peel with 2 lemons100 ml
soku z cytryny / 100 ml lemon juice100 g
cukru / 100 g sugar1
jajko / 1 egg1
żółtko / 1 yolkszczypta
soli / pinch of salt4 łyżki
mąki tortowej / 4 tablespoons
flour50 g miękkiego
masła / 50 g soft butterSposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: 10 min, gotowanie: ok. 10 minut, ilość porcji: 1Najpierw myjemy
cytryny, suszymy i ścieramy skórkę.
Potem wyciskamy sok z tych
cytryn. Do garnka wlewamy sok, dodajemy
cukier,
jajko,
żółtko, szczyptę
soli,
skórkę z cytryny oraz
mąkę. Stawiamy garnek na gaz i gotujemy na średnim ogniu cały czas mieszając. Gotujemy aż krem zgęstniej. Wyłączamy gaz i dodajemy
masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Krem przelewamy do miski, przykrywamy go folią (dociskamy folię do kremu, aby nie powstał kożuch) i wkładamy do lodówki do schłodzenia.*****First, we wash the lemon, dry it and scrub the skin. Then, we squeeze the juice from the lemons. We
pour juice into the pot, we add the sugar, egg, yolk, a pinch of salt, lemon peel and
flour. We put the pot on the gas and cook over medium heat, stirring constantly. We cook until the cream thickens. We turn off the gas, add the butter and mix until smooth
mass. We put cream into a bowl, we cover with foil him (foil pressed against the cream, not to have a skin) and put in the fridge to cool.