ßßß Cookit - przepis na Sałatka z kalafiora i fasolki szparagowej ze śledziem marynowanym

Sałatka z kalafiora i fasolki szparagowej ze śledziem marynowanym

nazwa

Wykonanie

Przepis na tę sałatkę znalazłam w książce, jaką dostałam kiedyś od babci Kuchnia dietetyczna Imrich Secanský, Anna Horváthová (tłumaczonej ze słowackiego). Muszę przyznać, że jest tam wiele ciekawych przepisów odpowiednich do diet przy różnych schorzeniach. Przy diecie odchudzającej natknęłam się na tę oto sałatkę pod nazwą „Sałatka norweska”, dlatego dołączam ją do mojej akcji.
Składniki:
1 mały kalafior
250 g żółtej fasolki szparagowej
1 płat śledziowy marynowany
sos:
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 pęczka natki pietruszki
Kalafior obrać z zewnętrznych liści, poobcinać końcówki fasolki. Ugotować w oddzielnych garnkach w osolonej wodzie, tak aby były raczej al dente. Zajmie to około 10 minut.
Warzywa odcedzić i zostawić do ostygnięcia na sitach.
Ostudzoną fasolkę kroić na 3 części. Kalafior podzielić na różyczki.
Śledzia pokroić na mniejsze kawałki.
Wymieszać delikatnie kalafiora z fasolką i śledziem.
Przygotować sos do sałatki poprzez zmieszanie majonezu, jogurtu, octu, cukru, pieprzu oraz posiekanej natki pietruszki. Dodatek soli można sobie darować, bo zazwyczaj śledź jest już dość słony.
Polać sałatkę sosem i wstawić na godzinę do lodówki. Podawać z ciemnym pieczywem.
Źródło:http://mopswkuchni.net/2016/07/05/salatka-z-kalafiora-i-fasolki-szparagowej-ze-sledziem-marynowanym