ßßß
Składniki:1 mały kalafior250 g żółtej fasolki szparagowej1 płat śledziowy marynowanysos:1 łyżka majonezu2 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżka octu jabłkowego1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki mielonego pieprzu1/2 pęczka natki pietruszkiKalafior obrać z zewnętrznych liści, poobcinać końcówki fasolki. Ugotować w oddzielnych garnkach w osolonej wodzie, tak aby były raczej al dente. Zajmie to około 10 minut.Warzywa odcedzić i zostawić do ostygnięcia na sitach.Ostudzoną fasolkę kroić na 3 części. Kalafior podzielić na różyczki.Śledzia pokroić na mniejsze kawałki.Wymieszać delikatnie kalafiora z fasolką i śledziem.Przygotować sos do sałatki poprzez zmieszanie majonezu, jogurtu, octu, cukru, pieprzu oraz posiekanej natki pietruszki. Dodatek soli można sobie darować, bo zazwyczaj śledź jest już dość słony.Polać sałatkę sosem i wstawić na godzinę do lodówki. Podawać z ciemnym pieczywem.