Wykonanie
Przepis na tę
sałatkę znalazłam w książce, jaką dostałam kiedyś od babci Kuchnia dietetyczna Imrich Secanský,
Anna Horváthová (tłumaczonej ze słowackiego). Muszę przyznać, że jest tam wiele ciekawych przepisów odpowiednich do diet przy różnych schorzeniach. Przy diecie odchudzającej natknęłam się na tę oto
sałatkę pod nazwą „Sałatka norweska”, dlatego dołączam ją do mojej akcji.
Składniki:1 mały
kalafior250 g
żółtej fasolki szparagowej1 płat
śledziowy marynowanysos:1 łyżka
majonezu2 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżka
octu jabłkowego1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki mielonego
pieprzu1/2 pęczka
natki pietruszkiKalafior obrać z zewnętrznych liści, poobcinać końcówki
fasolki. Ugotować w oddzielnych garnkach w osolonej wodzie, tak aby były raczej al dente. Zajmie to około 10 minut.Warzywa odcedzić i zostawić do ostygnięcia na sitach.Ostudzoną
fasolkę kroić na 3 części.
Kalafior podzielić na różyczki.
Śledzia pokroić na mniejsze kawałki.Wymieszać delikatnie
kalafiora z
fasolką i
śledziem.Przygotować sos do sałatki poprzez zmieszanie
majonezu,
jogurtu,
octu,
cukru,
pieprzu oraz posiekanej
natki pietruszki. Dodatek
soli można sobie darować, bo zazwyczaj
śledź jest już dość słony.Polać
sałatkę sosem i wstawić na godzinę do lodówki. Podawać z
ciemnym pieczywem.