Wykonanie
Korzystając z dobrodziejstw lata proponuję pyszną
sałatkę z
fasolką i
kalafiorem- a w roli głównej
śledź! Pycha!
Składniki:1 duży
kalafior,½ kg
fasoli szparagowej,1 opakowanie koreczków
śledziowych w
oleju,5 łyżek
majonezu,½ szklanki
jogurtu naturalnego,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
ocet do smaku,
szczypiorek.Wykonanie:
Kalafior namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem
soli na kilka minut. Następnie
kalafior osączyć i podzielić na różyczki. Włożyć do wrzącej
wody i gotować na półmiękko , odcedzić.
Fasolkę również opłukać, pokroić, włożyć do wrzącej
wody i ugotować prawie do miękkości z dodatkiem
soli. Połączyć warzywa, dodać koreczki
śledziowe, wymieszać z
majonezem wymieszanym z
jogurtem, przyprawić do smaku i dodać posiekany
szczypiorek.