Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor witekzonCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia północnoamerykańskaŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)1.
mąka pszenna - 3 szklanki2.
piwo typu pilzneńskiego - 1 butelka 0.5 l3.
cukier - 1/3 szklanki4.
proszek do pieczenia - 4 łyżeczki5.
sól czosnkowa - 1.5 łyżeczki6.
masło - 60-80g7.
bazyliarozmarynChleb piwny (Beerbread) - sposób przygotowania:
Mąkę przesiać do pojemnika (miska lub pojemnik do pieczenia w urządzeniu do pieczenia
chleba). Wymieszać ze
sobą suche składniki. Następnie dodać
piwo i mieszać przez chwilę.Uważać, żeby nie "przemieszać", bo ciasto będzie gumowate. Powinno
mieć konsystencje gęstego
kisielu, nie ma
mieć idealnej faktury (grudki są dopuszczalne).Zmieszaną masę włożyć do 2 brytfanek lub 2 pojemników urządzeniu do pieczenia
chleba (tak, by wypełniały je do połowy wysokości.)Polać roztopionym
masłem i posypać wedle uznania
rozmarynem,
bazylią. Można dodać dodatkowo
sól czosnkową (ponad to co dodaliśmy do ciasta).Piec w temp. 190 stopni C przez ok. 50 minut.Po upieczeniu
chlebki natychmiast wyjąc z brytfanek!!! Inaczej zrobią się gumowate i mokre.Jeść na ciepło lub jak ostygną, najlepiej z pikantnymi potrawami.SmacznegoPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu