ßßß Cookit - przepis na Chleb piwny (Beerbread)

Chleb piwny (Beerbread)

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor witekzon
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia północnoamerykańska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (3 głosy)
1. mąka pszenna - 3 szklanki
2. piwo typu pilzneńskiego - 1 butelka 0.5 l
3. cukier - 1/3 szklanki
4. proszek do pieczenia - 4 łyżeczki
5. sól czosnkowa - 1.5 łyżeczki
6. masło - 60-80g
7. bazylia
rozmaryn
Chleb piwny (Beerbread) - sposób przygotowania: Mąkę przesiać do pojemnika (miska lub pojemnik do pieczenia w urządzeniu do pieczenia chleba). Wymieszać ze sobą suche składniki. Następnie dodać piwo i mieszać przez chwilę.
Uważać, żeby nie "przemieszać", bo ciasto będzie gumowate. Powinno mieć konsystencje gęstego kisielu, nie ma mieć idealnej faktury (grudki są dopuszczalne).
Zmieszaną masę włożyć do 2 brytfanek lub 2 pojemników urządzeniu do pieczenia chleba (tak, by wypełniały je do połowy wysokości.)
Polać roztopionym masłem i posypać wedle uznania rozmarynem, bazylią. Można dodać dodatkowo sól czosnkową (ponad to co dodaliśmy do ciasta).
Piec w temp. 190 stopni C przez ok. 50 minut.
Po upieczeniu chlebki natychmiast wyjąc z brytfanek!!! Inaczej zrobią się gumowate i mokre.
Jeść na ciepło lub jak ostygną, najlepiej z pikantnymi potrawami.
Smacznego
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-17933334/chleb+piwny+beerbread+/p