Nie jestem specjalistką od deserów z żelatyną. Czasem uda mi sie przegapic moment zsiadania sie żelatyny i deser sie nie udaje. Ale temu przepisowi nie mogłam sie oprzec i... wszystko się udało!Na małą foremkę o średnicy 20 cm:100 g herbatnikow z ząbkami100 g masła50 g posiekanych migdałówsok z półowy cytryny400 g kremowego serka150 g jogurtu naturalnego100 g śmietany kremowej150 g cukru1 opakowanie cukru waniliowego6 płatów zelatyny (lub 6 łyżeczek żelatyny w proszku)300 g jagód2 łyżki cukruŻelatyne namoczyć w zimnej wodzie, aby napęczniala. W jednej misce 5 płatów a w innej tylko jeden (podobnie poostępujemy z żelatyną w proszku)Herbatniki pokruszyć na miałki proszek np. w misce. Masło rozpuścić i wymieszać z herbatnikami i migdałami, masę przełożyć do naoliwionej foremki. Śmietne ubić na sztywno i odstawić do lodówki. Serek wymieszac z sokiem z cytryny, cukrem, cukrem waniliowym i jogurtem na gładką masę. Kilka łyżek ogrzać, ale nie gotować i wymieszać z odcisniętymi 5cioma platamiżelatyny lub żelatyną w proszku, szybko wymiesszać z pozostała masą serową, dodac bitą smietane i wymieszac. Przełożyć do foremki i wygładzic, odstawić do lodówki. Jagody umyć i zmiksować z dwoma łyżkami cukr., Kilka łyżek ogrzac nie gotując i wymieszać z odcisnietym jednym platemżelatyny. Przełożyć do pozostałych jagód i szybko wymieszać. Posmarowac wierzch sernika. Odstawić do lodówki na 3-4 godziny.Przepis z: "Tina Backen spezial" nr 3/2013