ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno z jagodami

Sernik na zimno z jagodami

nazwa

Wykonanie

Nie jestem specjalistką od deserów z żelatyną. Czasem uda mi sie przegapic moment zsiadania sie żelatyny i deser sie nie udaje. Ale temu przepisowi nie mogłam sie oprzec i... wszystko się udało!
Na małą foremkę o średnicy 20 cm:
100 g herbatnikow z ząbkami
100 g masła
50 g posiekanych migdałów
sok z półowy cytryny
400 g kremowego serka
150 g jogurtu naturalnego
100 g śmietany kremowej
150 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
6 płatów zelatyny (lub 6 łyżeczek żelatyny w proszku)
300 g jagód
2 łyżki cukru
Żelatyne namoczyć w zimnej wodzie, aby napęczniala. W jednej misce 5 płatów a w innej tylko jeden (podobnie poostępujemy z żelatyną w proszku)Herbatniki pokruszyć na miałki proszek np. w misce. Masło rozpuścić i wymieszać z herbatnikami i migdałami, masę przełożyć do naoliwionej foremki. Śmietne ubić na sztywno i odstawić do lodówki. Serek wymieszac z sokiem z cytryny, cukrem, cukrem waniliowym i jogurtem na gładką masę. Kilka łyżek ogrzać, ale nie gotować i wymieszać z odcisniętymi 5cioma platami żelatyny lub żelatyną w proszku, szybko wymiesszać z pozostała masą serową, dodac bitą smietane i wymieszac. Przełożyć do foremki i wygładzic, odstawić do lodówki. Jagody umyć i zmiksować z dwoma łyżkami cukr., Kilka łyżek ogrzac nie gotując i wymieszać z odcisnietym jednym platem żelatyny. Przełożyć do pozostałych jagód i szybko wymieszać. Posmarowac wierzch sernika. Odstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Przepis z: "Tina Backen spezial" nr 3/2013
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2016/06/Sernik-na-zimno-z-jagodami.html