Wykonanie
Czerwiec 15, 2016 Czerwiec 15, 2016 Czerwiec 15, 2016 12:15 napisane przez
Miss BerryMamy jeszcze trochę czasu na
rabarbar. Pokusiłam się więc o przyrządzenie czegoś na słodko –
paleo tarty z
rabarbarem i
malinami. Spód tarty został przyrządzony bez
mąki i
cukru. Użyłam do tego zmielonych
migdałów,
wiórków kokosowych,
jajek i
oleju kokosowego. Nadzienie to ugotowany
rabarbar z
malinami. Całość połączona
żelatyną, twardnieje w lodówce – najlepiej więc tartę przygotować wieczorem i zostawić na całą noc do stężenia.Przepis na Tartę z
rabarbarem i
malinami znajdziecie poniżej.
Tarta z
rabarbarem i
malinami paleoAuthor:
Miss BerryCzas przygotowania: 20 minutCzas gotowania: 35 minutW
sumie: 55 minutPorcje: 12SkładnikiSpód tarty200 g
migdałów50 g
wiórków kokosowych2
jajka1 łyżka
oleju kokosowegoNadzienie300 g
rabarbaru250 g
malin½ łyżeczki
stewii (lub słodzika/ksylitolu/miodu)3 listki
żelatynyPrzygotowaniePrzygotować spód tarty
Migdały i
wiórki kokosowe wsypać do blendera i zmiksować na drobny proszek.Przełożyć do miski i dodać roztrzepane
jajka oraz łyżkę roztopionego
oleju kokosowego.Dobrze wymieszać i wyrobić ciasto do połączenia.Formę na tartę (najlepiej z wysuwanym dnem) wyłożyć
ciastem i dokładnie docisnąć palcami.Piec w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Wystudzić.Przygotować nadzienie
Rabarbar pokroić na kawałki i włożyć do garnka. Zalać ½ szklanki
wody i gotować około 10 minut od czasu do czasu mieszając.Następnie dodać
maliny i gotować kolejne 5 minut. Dosłodzić do smaku ekstraktem ze stewi lub wybranym słodzikiem. Zdjąć z ognia.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie odsączyć i dodać do lekko przestudzonego garnka z
rabarbarem i
malinami. Porządnie wymieszać do połączenia.Nadzienie
rabarbarowo-
malinowe wylać na przestudzony spód do tarty.Włożyć do lodówki na około 10 godzin, najlepiej na całą noc. Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 70 g Kalorie: 158 kcal Tłuszcze: 12,5 g Węglowodany: 7,6 g Błonnik: 4,3 g
Białko: 5,9 g3 . 5.3208




Podoba Ci się ten przepis?Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!

Kim jestem?
Miss BerryJestem
Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie