ßßß Cookit - przepis na Tarta z rabarbarem i malinami paleo

Tarta z rabarbarem i malinami paleo

nazwa

Wykonanie

Czerwiec 15, 2016 Czerwiec 15, 2016 Czerwiec 15, 2016 12:15 napisane przez Miss Berry
Mamy jeszcze trochę czasu na rabarbar. Pokusiłam się więc o przyrządzenie czegoś na słodko – paleo tarty z rabarbarem i malinami. Spód tarty został przyrządzony bez mąki i cukru. Użyłam do tego zmielonych migdałów, wiórków kokosowych, jajek i oleju kokosowego. Nadzienie to ugotowany rabarbar z malinami. Całość połączona żelatyną, twardnieje w lodówce – najlepiej więc tartę przygotować wieczorem i zostawić na całą noc do stężenia.
Przepis na Tartę z rabarbarem i malinami znajdziecie poniżej.
Tarta z rabarbarem i malinami paleo
Author: Miss Berry
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 35 minut
W sumie: 55 minut
Porcje: 12
Składniki
Spód tarty
200 g migdałów
50 g wiórków kokosowych
2 jajka
1 łyżka oleju kokosowego
Nadzienie
300 g rabarbaru
250 g malin
½ łyżeczki stewii (lub słodzika/ksylitolu/miodu)
3 listki żelatyny
Przygotowanie
Przygotować spód tarty
Migdały i wiórki kokosowe wsypać do blendera i zmiksować na drobny proszek.
Przełożyć do miski i dodać roztrzepane jajka oraz łyżkę roztopionego oleju kokosowego.
Dobrze wymieszać i wyrobić ciasto do połączenia.
Formę na tartę (najlepiej z wysuwanym dnem) wyłożyć ciastem i dokładnie docisnąć palcami.
Piec w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Wystudzić.
Przygotować nadzienie
Rabarbar pokroić na kawałki i włożyć do garnka. Zalać ½ szklanki wody i gotować około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodać maliny i gotować kolejne 5 minut. Dosłodzić do smaku ekstraktem ze stewi lub wybranym słodzikiem. Zdjąć z ognia.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie odsączyć i dodać do lekko przestudzonego garnka z rabarbarem i malinami. Porządnie wymieszać do połączenia.
Nadzienie rabarbarowo-malinowe wylać na przestudzony spód do tarty.
Włożyć do lodówki na około 10 godzin, najlepiej na całą noc. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 70 g Kalorie: 158 kcal Tłuszcze: 12,5 g Węglowodany: 7,6 g Błonnik: 4,3 g Białko: 5,9 g
3 . 5.3208
Podoba Ci się ten przepis?
Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!
Kim jestem?
Miss Berry
Jestem Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.
Napisz do mnie
Źródło:http://missberry.pl/tarta-rabarbarem-malinami-paleo