ßßß
            
        
Składniki na małą blaszkę ( kwadratową ) :ciasto0,5 kg mąki pszennej1 szklanka cukru1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia1 kostka margaryny – zimnej1 cukier waniliowy1 łyżka jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany – gęstej1 jajkonadzienie :0,5 kg truskawek2 łyżki cukru
Składniki na ciasto muszą być zimne – prosto z lodówki . Umieszczamy je w jednej misce i wyrabiamy na gładkie ciasto , jak będzie jednolite , zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki . Po tym czasie , ciasto dzielimy na dwie części , jedną wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( łatwo da się porozklejać – jak plastelina 😉 ) . Blaszkę z ciastem wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 10 minut .
Wyjmujemy , układamy na nim, dość grubą warstwą , przecięte na pół truskawki, sypiemy cukrem ( z punktu -nadzienie ) i przykrywamy rwanym w małe kawałeczki , pozostałym ciastem . Wkładamy z powrotem do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy około 45 -50 minut , najlepiej pod kontrolą ,żeby nie przypalić . To ,że z ciasta wycieknie trochę soku z truskawek po bokach to normalne , jak wystygnie , zmieni się w pyszny dżem . Pamiętajmy ,żeby nie używać termoobiegu . Smacznego 😉