Wykonanie
W ciastach niezbyt dobrze się czuję i poruszam , ale niestety taka już rola
matki ,że czasami nawet z
ciastem dzieci każą się zmierzyć . Oczywiście sięgam po jak najłatwiejsze przepisy , żeby tylko się upiekło – głównie mi 😉 To ciacho jest proste i smaczne , można je robić z każdymi sezonowymi
owocami i nawet jeśli czasem wyjdzie leciutki zakalec , nikt nie zauważy 😉
Składniki na małą blaszkę ( kwadratową ) :ciasto0,5 kg
mąki pszennej1 szklanka
cukru1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia1 kostka
margaryny – zimnej1
cukier waniliowy1 łyżka
jogurtu greckiego lub kwaśnej
śmietany – gęstej1
jajkonadzienie :0,5 kg
truskawek2 łyżki
cukruSkładniki na ciasto muszą być zimne – prosto z lodówki . Umieszczamy je w jednej misce i wyrabiamy na gładkie ciasto , jak będzie jednolite , zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki . Po tym czasie , ciasto dzielimy na dwie części , jedną wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( łatwo da się porozklejać – jak plastelina 😉 ) . Blaszkę z
ciastem wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 10 minut .
Wyjmujemy , układamy na nim, dość grubą warstwą , przecięte na pół
truskawki, sypiemy
cukrem ( z punktu -nadzienie ) i przykrywamy rwanym w małe kawałeczki , pozostałym
ciastem . Wkładamy z powrotem do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy około 45 -50 minut , najlepiej pod kontrolą ,żeby nie przypalić . To ,że z ciasta wycieknie trochę soku z
truskawek po bokach to normalne , jak wystygnie , zmieni się w pyszny
dżem . Pamiętajmy ,żeby nie używać termoobiegu . Smacznego 😉