Wykonanie
            To placek 
owocowy według starego rodzinnego przepisu, który pamiętam od zawsze. W sezonie – z aktualnymi 
owocami, zimą- jako szarlotka, bo słoiki z 
musem jabłkowym stały zawsze w piwnicy. Wszyscy bardzo go lubiliśmy, teraz ja często robię moim dzieciom. Próbowałam robić to ciasto w kuchence ( patrz makowiec), gdy miałam zajęty piekarnik i kiedyś gdy się spieszyłam bo córcia miała ochotę na szarlotke z 
lodami. Ale z 
truskawkami, 
wiśniami, 
śliwkami i kruszonką najlepiej wychodzi w piekarniku. Kuchenkę jednak wykorzystałam – do zmiękczenia 
margaryny ( 2 min na 300 W), bo zapomniałam wcześniej wyjąć z lodówki… Podaję przepis:kostka 
margaryny ( i łyżka do kruszonki)3 
jajkaduża kwaśna 
śmietana( 400 g)
kisiel cytrynowy3/4 szklanki 
cukrucukier waniliowyok.60 dkg 
mąki3 łyżeczki 
proszku do pieczeniatruskawkiMiękką margarynę z 
cukrem i 
cukrem waniliowym ucieramy drewnianą pałką w misce. Dodajemy po jednym 
jajku, 
potem kisiel cytrynowy. 
Mąkę z proszkiem dodajemy stopniowo, na przemian ze 
śmietaną. Ciasto musi być bardzo gęste, pod koniec uciera się z trudem. Wykładamy na dużą blachę. Na wierzch układamy umyte i obrane 
truskawki, niezbyt gęsto. Kruszonkę robimy z dużej łyżki 
margaryny, 3 łyżek 
cukru i 4 łyżek 
mąki. Ja wsypuję do miski i dosłownie „kruszę” palcami, ale czytałam, że można zrobić i mikserem. Posypać kruszonką 
truskawki i piec ok.45 min w 180 C.Z tego samego ciasta można zrobić szarlotkę w ten sposób : dodajemy tylko 2/3 
śmietany, wykładamy 2/3 ciasta na blachę, na to 
mus jabłkowy, resztę ciasta rozrzedzamy pozostałą 
śmietaną i kładziemy na wierzch. Po upieczeniu posypujemy 
cukrem- pudrem, lukrujemy, lub polewamy 
polewą czekoladową. Moja rodzina tak lubi tę szarlotkę, że domagają się jej nawet gdy są inne 
owoce. Piekę wtedy „dwa w jednym” – pół blachy szarlotki, pół 
owocowego. Wygląda to tak:
