Wykonanie
Oto fantastyczny przepis na deser z wykorzystaniem
truskawek. Sezon na cudowne
owoce w pełni, więc trzeba wykorzystać ten pyszny czas na maksa. My np na dzisiejsze śniadanko spożyliśmy naleśniczki z
truskawkami i słodką
śmietaną. Mmmm. Ale nie o tym miało być. Zaproponuję teraz przepis na pyszne i łatwe do zrobienia ciasto z
truskawkami. Puszysta niczym w
biszkopcie konsystencja ciasta w połączeniu ze
słodyczą i aromatem
truskawek. Sprawdźcie sami:
Składniki (na średniej wielkości blachę):1/2 kostki
margaryny1 szklanka
cukru1 i 3/4 szklanki
mąki4
jaja1
cukier waniliowy2 łyżki gęstej, kwaśnej
śmietany lub
jogurtu greckiego1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia30-40 dag świeżych, słodkich
truskawekPrzygotowanie:
Miękką margarynę ucieramy z
cukrem i
żółtkami na jednolitą masę. Dodajemy
śmietanę (
jogurt). Następnie wsypujemy
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia. Ze schłodzonych
białek (z dodatkiem szczypty
soli i łyżką
mąki ziemniaczanej) ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i mieszamy (bądź miksujemy na najniższych obrotach) na jednolitą masę. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy równomiernie
owoce - lekko je wciskamy. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 175-180 stopni.
Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia - kiedy nabierze wilgoci i pysznego smaku
truskawek.Muszę przyznać czy tam się pochwalić, że to najlepsze proporcje ciasta jakie udało mi się samodzielnie skomponować do tej
pory. Mniam. Nic dodać nic ująć - tylko brać się do pieczenia. Tak jak ja dziś zamierzam powtórzyć ten
truskawkowy sukces.