ßßß
            
        
Składniki (na średniej wielkości blachę):1/2 kostki margaryny1 szklanka cukru1 i 3/4 szklanki mąki4 jaja1 cukier waniliowy2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia30-40 dag świeżych, słodkich truskawekPrzygotowanie:Miękką margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na jednolitą masę. Dodajemy śmietanę (jogurt). Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ze schłodzonych białek (z dodatkiem szczypty soli i łyżką mąki ziemniaczanej) ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i mieszamy (bądź miksujemy na najniższych obrotach) na jednolitą masę. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy równomiernie owoce - lekko je wciskamy. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 175-180 stopni.
Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia - kiedy nabierze wilgoci i pysznego smaku truskawek.Muszę przyznać czy tam się pochwalić, że to najlepsze proporcje ciasta jakie udało mi się samodzielnie skomponować do tej pory. Mniam. Nic dodać nic ująć - tylko brać się do pieczenia. Tak jak ja dziś zamierzam powtórzyć ten truskawkowy sukces.