Niezwykle proste i naprawdę pyszne ciasto z sezonowymi owocami. Ciasto zrobiłam na bazie tego ze śliwkami, ale przyznam szczerze, że wersja z morelami wyszła bardziej udana :) Ciasto nieznacznie zmodyfikowałam, nie dodałam mąki ziemniaczanej ani nie robiłam kruszonki. Wyszło bardzo puszyste.Składniki:0,5 kg moreli1 kostka margaryny¾ szklanki cukru1 opakowanie cukru waniliowego4 jajka2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia2-3 łyżki śmietanySposób przygotowania:1. Margarynę utrzeć z cukrem na puch, dodać kolejno jajka, a potem resztę składników.2. Ciasto wyłożyć na blaszkę.3. Umyć morele, podzielić na połówki i usunąć pestki.4. Na ciasto ułożyć równomiernie połówki moreli łupkami do dołu. Piec ok. 40 minut w 180°C.Smacznego :)