ßßß Cookit - przepis na Surówka z kapusty po meksykańsku

Surówka z kapusty po meksykańsku

nazwa

Wykonanie

Co powiecie na naszą polską pyszną młodą kapustę w surówce z lekko podkręconymi smakami? U mnie kapusta jest w połączeniu z chilli, czerwoną cebulą, awokado i kolendrą, do tego kremowy sos z jogurtem oraz limonką. Pyszne i zdrowe!
Idealna jako dodatek do dań kuchni meksykańskiej, ale również do kuchni polskiej w lekko nowoczesnym wydaniu 🙂
Składniki:
1/2 małej główki młodej kapusty
1 awokado
1 mała czerwona cebula
1 cebula dymka
1 papryczka chilli (dałam jalapeno)
1 jabłko (opcjonalnie)
duża garść listków kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki jogurtu naturalnego
sok z 2 limonek
około 1 łyżki cukru brązowego (w zależności od kwaśności jabłka)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę dokładnie myjemy i następnie kroimy w dość drobne kawałeczki, przerzucamy do miski. Awokado rozkrawamy na pół wyjmujemy pestkę, łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki i następnie kroimy w kostkę. 3/4 awokado przerzucamy do kapusty, 1/4 zostawiamy do zrobienia dressingu. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, dymkę kroimy drobno, chilli kroimy w plasterki, a jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach (można ze skórką).
Przygotowujemy dressing: w pojemniku blendera mieszamy 1/4 awokado,1/4 chilli, oliwę z oliwek, jogurt naturalny, sok z limonek oraz brązowy cukier. Wszystko blendujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pamiętajmy, że dressing może być trochę zbyt wyrazisty i zbyt przyprawiony, gdyż musi on doprawić całą sałatkę.
Wszystkie warzywa mieszamy razem w misce, dodajemy listki kolendry i polewamy dressingiem.
Surówka smakuje dobrze od razu po przyrządzeniu jak również po jakimś czasie jak się przegryzie w lodówce.
Źródło:http://www.followthetaste.pl/surowka-z-kapusty-po-meksykansku