Wykonanie
Co powiecie na naszą polską pyszną
młodą kapustę w surówce z lekko podkręconymi smakami? U mnie
kapusta jest w połączeniu z
chilli,
czerwoną cebulą,
awokado i
kolendrą, do tego kremowy sos z
jogurtem oraz
limonką. Pyszne i zdrowe!Idealna jako dodatek do dań kuchni meksykańskiej, ale również do kuchni polskiej w lekko nowoczesnym wydaniu 🙂

Składniki:1/2 małej główki
młodej kapusty1
awokado1 mała
czerwona cebula1
cebula dymka1
papryczka chilli (dałam jalapeno)1
jabłko (opcjonalnie)duża garść listków
kolendry2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
jogurtu naturalnegosok z 2
limonekokoło 1 łyżki
cukru brązowego (w zależności od kwaśności
jabłka)
sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Kapustę dokładnie myjemy i następnie kroimy w dość drobne kawałeczki, przerzucamy do miski.
Awokado rozkrawamy na pół wyjmujemy pestkę, łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki i następnie kroimy w kostkę. 3/4
awokado przerzucamy do
kapusty, 1/4 zostawiamy do zrobienia dressingu.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka,
dymkę kroimy drobno,
chilli kroimy w plasterki, a
jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach (można ze skórką).Przygotowujemy dressing: w pojemniku blendera mieszamy 1/4
awokado,1/4
chilli,
oliwę z oliwek,
jogurt naturalny, sok z
limonek oraz
brązowy cukier. Wszystko blendujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Pamiętajmy, że dressing może być trochę zbyt wyrazisty i zbyt przyprawiony, gdyż musi on doprawić całą
sałatkę.Wszystkie warzywa mieszamy razem w misce, dodajemy listki
kolendry i polewamy dressingiem.Surówka smakuje dobrze od razu po przyrządzeniu jak również po jakimś czasie jak się przegryzie w lodówce.
