Wykonanie
Aromatyczna zupa jarzynowa z
suszonymi grzybami ugotowana na wędzonych żeberkach. Nietypowym ale jak najbardziej trafnym dodatkiem jest zakwas żytni który przeważnie stanowi bazę przygotowania
żuru.Składniki:500 g wędzonych
żeberek2 garście
suszonych grzybów leśnych6
ziemniaków3
marchewki1 biała cześć
pora500 ml zakwasu żytniego ( zakwas na żur )200 ml
śmietany 18%sól ,
pieprzświeża
kolendra lub
natka pietruszkiPrzygotowanie:
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie z
solą , pozostawić na 2-3 h.Obgotować , odcedzić , pokroić na mniejsze kawałki.Na żeberkach zagotować ok 2 l.
wody.Warzywa umyć , obrać , pokroić w kostkę.Do
mięsnego wywaru dodać
grzyby oraz warzywa , gotować na pół miękko.Wlać zakwas , doprawić
solą i
pieprzem.Gotować do miękkości warzyw , odlać chochlę zupy , wymieszać ze
śmietaną , połączyć z zupą.Zupę podawać z
kolendrą lub
natką pietruszki.
Smacznego