Wykonanie
Taki sobie najzwyklejszy, prosty krupnik. Nie cierpiałam tej zupy w dzieciństwie, nie lubiłam w młodości, teraz akceptuję , ale mogłabym bez niej żyć. A ponieważ są moim domu krupnikowi miłośnicy - no to gotuję !
składnikiok 600 g
żeberek1
marchewka2
pietruszki1/2
selera1
por - biała część, w plasterkach1
cebula2-3
ziemniakigarść
suszonych grzybów150 g
kaszy pęczak1/2 pęczka
natki pietruszkisól,
pieprzmasłook 2 l
wodyprzygotowanieUmyte
żeberka zalać zimną
wodą ( ok 1,5 l) dodać opieczoną
cebulę i ugotować na nich
wywar - gotować tak długo aż
żeberka będą miękkie.
Grzyby zalać 1/2 szklanki
wody, gotować parę minut. Obrane i umyte warzywa pokroić w drobną kostkę. Warzywa, za wyjątkiem
ziemniaków zalać
wodą, tak aby były nią całkowicie zakryte i zagotować. Po ok 10 minutach dodać
ziemniaki, gotować aż wszystkie będą miękkie. Ugotowany
wywar przecedzić, wlać do garnka , wrzucić pęczak i
grzyby razem z
wodą w której się gotowały gotować 20 minut albo do czasu aż
kasza będzie miękka. Do ugotowanego
wywaru dodać warzywa wraz z
wodą w której się gotowały, wymieszać , doprawić
solą pieprzem, dodać łyżkę
masła i posiekaną
piertuszkę. Smacznego !Uwagi: Jeżeli gotuję krupnik na wywarze mięsnym,i muszę go przygotować , gotuję
wywar w szybkowarze, co znacznie skraca czas przygotowania. Jeżeli nie mam gotowego
wywaru ani
mięsa albo czasu, dodaję do
wody kostkę rosołową (tak, przyznaję, używam kostek ). Wygodnie jest również ugotować
pietruszki,
seler i
marchewki w dużych kawałkach a dopiero po ugotowaniu pokroić je w drobną kostkę. W tym przypadku pokrojone w kostkę
ziemniaki i
por gotujemy już po wyjęciu tych warzyw.