ßßß Cookit - przepis na Krupnik

Krupnik

nazwa

Wykonanie

Taki sobie najzwyklejszy, prosty krupnik. Nie cierpiałam tej zupy w dzieciństwie, nie lubiłam w młodości, teraz akceptuję , ale mogłabym bez niej żyć. A ponieważ są moim domu krupnikowi miłośnicy - no to gotuję !
składniki
ok 600 g żeberek
1 marchewka
2 pietruszki
1/2 selera
1 por - biała część, w plasterkach
1 cebula
2-3 ziemniaki
garść suszonych grzybów
150 g kaszy pęczak
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
masło
ok 2 l wody
przygotowanie
Umyte żeberka zalać zimną wodą ( ok 1,5 l) dodać opieczoną cebulę i ugotować na nich wywar - gotować tak długo aż żeberka będą miękkie. Grzyby zalać 1/2 szklanki wody, gotować parę minut. Obrane i umyte warzywa pokroić w drobną kostkę. Warzywa, za wyjątkiem ziemniaków zalać wodą, tak aby były nią całkowicie zakryte i zagotować. Po ok 10 minutach dodać ziemniaki, gotować aż wszystkie będą miękkie. Ugotowany wywar przecedzić, wlać do garnka , wrzucić pęczak i grzyby razem z wodą w której się gotowały gotować 20 minut albo do czasu aż kasza będzie miękka. Do ugotowanego wywaru dodać warzywa wraz z wodą w której się gotowały, wymieszać , doprawić solą pieprzem, dodać łyżkę masła i posiekaną piertuszkę. Smacznego !
Uwagi: Jeżeli gotuję krupnik na wywarze mięsnym,i muszę go przygotować , gotuję wywar w szybkowarze, co znacznie skraca czas przygotowania. Jeżeli nie mam gotowego wywaru ani mięsa albo czasu, dodaję do wody kostkę rosołową (tak, przyznaję, używam kostek ). Wygodnie jest również ugotować pietruszki, seler i marchewki w dużych kawałkach a dopiero po ugotowaniu pokroić je w drobną kostkę. W tym przypadku pokrojone w kostkę ziemniaki i por gotujemy już po wyjęciu tych warzyw.
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2013/11/krupnik.html