Wykonanie
100 g
kaszy perłowej250 g
ziemniaków - pokroić kostkę1 spora
marchewka - pokroić w kostkę (u mnie
młoda w całości)1
pietruszka - pokroić w kostkę1
por - pokroić w paskikawałek
selera - pokroić w kostkę200 g
mięsa wołowego - pokroić w kostkę2 łyżki
masła4
suszone grzyby - namoczyć, pokroić w paskiświeżo posiekana
natka pietruszki (opcjonalnie)1,75 l
wodyNamoczone
grzyby oraz
mięso zalać zimną
wodą i gotować przez godzinę. Włożyć warzywa. Gdy będą miękkie, rosół przecedzić. Z przecedzonego rosołu odlać 250 ml i ugotować na nim
kaszę. Do ugotowanej
kaszy dodać
masło i ucierać przez chwilę drewnianą łyżką, aby zbielała.
Kaszę połączyć z pozostałym rosołem, włożyć
ziemniaki i gotować przez 20 minut. Włożyć warzywa,
grzyby i
mięso. Posolić i przed podaniem posypać
natką.
You can translate this
page with the translator on top of the
page on the left hand
side.