Wykonanie
Tradycyjna grzybowa na wywarze mięsnym z dużą ilością
ziemniaków i
natki pietruszki. Pachnąca i aromatyczna – taką lubię najbardziej.
Składniki:500g kości
schabowych1,5 szklanki
suszonych grzybów leśnych2
marchewki1
pietruszka10 średniej wielkości
ziemniaków1/2 pęczka posiekanej
natki pietruszkisol,
pieprz250 ml
śmietany 18%Przygotowanie:
Grzyby namoczyć, pozostawić na 2-3 h a najlepiej na noc.Opłukać, obgotować, odcedzić, ponownie przepłukać.Kości umyć, zalać 2-2,5 l
wody, gotować na wolnym gazie około 60 min. w
między czasie zebrać szumowiny.Obrane i umyte
marchewki oraz
pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
ziemniaki pokroić w kostkę.Do
mięsnego wywaru dodać warzywa i
grzyby , gotować do miękkości.Pod koniec gotowania zupę doprawić
solą ,
pieprzem oraz
natką pietruszki.Chochlę
wywaru wymieszać ze
śmietaną , przelać do garnka.
Smacznego