Wykonanie

Z moimi ulubionymi
owocami :-). Zdecydowałam się na zachowanie
owoców w formie surowej, do zapiekania w tartach i ciastach wolę używać
wiśni, a na nie poczekamy jeszcze miesiąc... Wspaniałe kruche ciasto, warstwa
dżemu wiśniowego, krem i duuużo
czereśni! Zaskoczcie rodzinę lub znajomych takim deserem :-).Składniki na ciasto kruche:200 g
mąki pszennej120 g
masła, zimnego i pokrojonego w kostkę60 g
cukru pudruszczypta
soli2 - 3 łyżki zimnej
wodyMąkę pszenną przesiać, dodać
masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
cukier,
sól, zimną
wodę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć
mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też
fasola,
ryż).Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, obniżyć temperaturę do 190ºC, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 minut, do zrumienienia i wypieczenia
spodu. Wyjąć, całkowicie wystudzić.Krem
waniliowy:250g
serka mascarpone, schłodzonego250 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej1,5 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka pasty z
wanilii lub ziarenka z 1
laski waniliiWszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do powstania gestego kremu.Ponadto:kilka pełnych łyżek
dżemu wiśniowego (lub innego
dżemu z czerwonych
owoców)300 - 400 g
czereśni, odpestkowanych + kilka w całości, do dekoracjilistki
mięty lub
melisy, do dekoracjiWystudzony kruchy spód tarty posmarować
dżemem wiśniowym. Tartę wypełnić ubitym kremem. Schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu na wierzch wyłożyć
czereśnie, udekorować i podawać.Smacznego :-).

