ßßß Cookit - przepis na Tarta kokosowa z czereśniami z niebiańskim kremem

Tarta kokosowa z czereśniami z niebiańskim kremem

nazwa

Wykonanie

Pyszne letnie ciasto. Idealne na rozpoczęcie wakacji w smacznym i eleganckim stylu. Bardzo kruche ciasto idealnie współgra z delikatną pianką przygotowaną na bazie mleczka kokosowego. W tle wyczuwalna jest nutka słodyczy masy kajmakowej. Ukoronowanie całości są przepyszne czereśnie. Czy może być coś lepszego? Nie sądzę ;) . Spróbujcie, a przyznacie mi rację. Zapraszam :) .
Na ciasto :
· 1,5 szklanki mąki pszennej
· 110 g zimnego masła
· 0,5 szklanki cukru waniliowego
· 4-5 łyżek lodowatej wody
· szczypta soli
· 3 łyżki masy kajmakowej
Mąkę łączymy z cukrem i solą. Dodajemy zimne masło i dokładnie siekamy. Dodajemy wodę i wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę.
Po tym czasie przekładamy je do formy na tartę (forma na tartę 28 x 20 cm) lub dzielimy na części, którymi wyklejamy foremki na małe tartaletki. Spód ciasta/ ciastek nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni- aż ciasto ładnie się zezłoci. Studzimy. Smarujemy masą kajmakową.
Krem:
· 250 g serka mascarpone
· 1 szklanka śmietany kremówki
· 400 ml mleczka kokosowego
· 4 łyżki cukru pudru
· 4 łyżeczki żelatyny
· łyżka ekstraktu waniliowego
czereśnie
Żelatynę zalewamy mleczkiem kokosowym. Kiedy napęcznieje, lekko podgrzewamy, żeby żelatyna się rozpuściła. Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Kremówkę ubijamy na puszysto. Do mascarpone dodajemy przestudzone mleczko kokosowe z żelatyną i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy ubiją kremówkę i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na ciasto/ lub ciasteczka. Na wierzchu układamy wypestkowane połówki czereśni. Chłodzimy. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/07/tarta-kokosowa-z-czeresniami-z.html