Wykonanie
Pyszne letnie ciasto. Idealne na rozpoczęcie wakacji w smacznym i eleganckim stylu. Bardzo kruche ciasto idealnie współgra z delikatną pianką przygotowaną na bazie
mleczka kokosowego. W tle wyczuwalna jest nutka
słodyczy masy kajmakowej. Ukoronowanie całości są przepyszne
czereśnie. Czy może być coś lepszego? Nie sądzę ;) . Spróbujcie, a przyznacie mi rację. Zapraszam :) .Na ciasto :· 1,5 szklanki
mąki pszennej· 110 g zimnego
masła· 0,5 szklanki
cukru waniliowego· 4-5 łyżek lodowatej
wody· szczypta
soli· 3 łyżki masy kajmakowej
Mąkę łączymy z
cukrem i
solą. Dodajemy zimne
masło i dokładnie siekamy. Dodajemy
wodę i wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę.Po tym czasie przekładamy je do formy na tartę (forma na tartę 28 x 20 cm) lub dzielimy na części, którymi wyklejamy foremki na małe tartaletki. Spód ciasta/
ciastek nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni- aż ciasto ładnie się zezłoci. Studzimy. Smarujemy masą kajmakową.Krem:· 250 g
serka mascarpone· 1 szklanka
śmietany kremówki· 400 ml
mleczka kokosowego· 4 łyżki
cukru pudru· 4 łyżeczki
żelatyny· łyżka ekstraktu
waniliowegoczereśnieŻelatynę zalewamy
mleczkiem kokosowym. Kiedy napęcznieje, lekko podgrzewamy, żeby
żelatyna się rozpuściła.
Mascarpone ucieramy z
cukrem pudrem i ekstraktem
waniliowym. Kremówkę ubijamy na puszysto. Do
mascarpone dodajemy przestudzone
mleczko kokosowe z
żelatyną i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy ubiją kremówkę i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na ciasto/ lub
ciasteczka. Na wierzchu układamy wypestkowane połówki
czereśni. Chłodzimy. Smacznego!