Wykonanie
Muffiny
jagodowe z
białą czekoladą. Co prawda na świeże
jagody jeszcze musimy poczekać, ale muffiny
jagodowe można przecież zrobić z mrożonych
jagód. Jak widać na zdjęciu upiekłam muffiny w domowej roboty papilotach, wykonane z papieru do pieczenia. Oczywiście do wypieku muffinów potrzebna jest wtedy foremka do muffinów .

Składniki:8 dużych muffinów150 g
pszennej mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia60 g
cukru100 g
białej czekolady1
jajko100 ml
maślanki50 g rozpuszczonego
masła1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli150 g
jagód, mrożonych lub świeżych

Nastaw piekarnik na 200ºC , z termoobiegiem na 175ºC. Wymieszaj suche składniki. Roztrzep
jajko razem z
maślanką i
masłem. Dodaj suche składniki, wymieszaj, a następnie
jagody i grubo pokrojoną
czekoladę. Uwaga , nie rozmrażaj mrożonych
jagód, tylko mrożone dodaj do masy i zamieszaj. Przygotuj 8 foremek i umieść je w foremce do pieczenia muffinów. Napełnij foremki masą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz muffiny przez około 20 minut lub do tal zwanego suchego patyczka.

Piękne kolorki! Lato już tuż, tuż, więc niedługo będziemy zbierać
jagody! Przepis na muffiny
jagodowe na pewno się przyda nie jeden raz!Polecane przepisyMuffinki
śliwkowe na szybkiegoMuffiny
czekoladowo jogurtoweMuffiny
dyniowe ze
śliwkamiDyniowe cupcakes z kremem
cynamonowymCzekoladowe cupcakes-przepis