Wykonanie
W upalny dzień , całkiem niezły na obiad jest
makaron , podany np. z zielonym pesto z
rukoli o lekko
orzechowym smaku . Wzbogacony
tuńczykiem , jest lekką , zdrową przekąską . Danie nie jest gorące , a letnie , co sprawia ,że nie leci nam pot z czoła i upał nie staje się jeszcze bardziej dokuczliwy . Aczkolwiek muszę Was ostrzec ,że dzieci nie koniecznie będą zachwycone , moje podzióbały ale zastrzegły ,że następnym razem już lepiej coś innego 😉 Za to starsza część rodzinki była zachwycona , co pokazuje że do smaku trzeba dojrzeć lub jak stwierdził mój starszy syn , z
wiekiem smak się przytępia , dlatego więcej nam smakuje 😉 Cóż , ktoś z nas , na pewno ma rację .. 😉

Składniki :1 opakowanie
makaronu spaghetti1 puszka
tuńczyka w sosie własnymstarty,drobno
ser – optymalnie
parmezan – ja dałam jakiś tam , bo taki akurat był 😉pesto :pęczek liści
rukoli ( dwie solidne garście –
młodych listków , stare będą zajeżdżać trawą ;) )3 ząbki
czosnku ( jeśli chcemy wersję łagodną to dajemy 1 ząbek )1 łyżka
miodu4 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soku z cytrynysól ,
pieprz do smaku ( przed dodaniem
pieprzu spróbujcie, bo
oliwa też bywa
pieprzna i łatwo przedobrzyć z ostrością , a danie nabierze niepotrzebnej goryczki )
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu , gdyż tylu ilu jest jego producentów , tyleż samo zaleceń w tym temacie . Optymalnie ma być , lekko al-dente . Składniki na pesto wrzucamy do miksera i miksujemy na gładki sos ( coś jak na zdjęciu ) .
Tuńczyka odcedzamy , dodajemy do pesto ( nie do całej porcji tylko do jego 3 łyżek , resztę można przechować w słoiczku w lodówce nawet kilka dni ) i lekko mieszamy . Przelewamy do
makaronu , mieszamy , aż
makaron się zazieleni od pesto 😉 Wykładamy na talerze i posypujemy
serem . To by było na tyle 😉 Smacznego !