ßßß
Składniki :1 opakowanie makaronu spaghetti1 puszka tuńczyka w sosie własnymstarty,drobno ser – optymalnie parmezan – ja dałam jakiś tam , bo taki akurat był 😉pesto :pęczek liści rukoli ( dwie solidne garście – młodych listków , stare będą zajeżdżać trawą ;) )3 ząbki czosnku ( jeśli chcemy wersję łagodną to dajemy 1 ząbek )1 łyżka miodu4 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka soku z cytrynysól , pieprz do smaku ( przed dodaniem pieprzu spróbujcie, bo oliwa też bywa pieprzna i łatwo przedobrzyć z ostrością , a danie nabierze niepotrzebnej goryczki )
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu , gdyż tylu ilu jest jego producentów , tyleż samo zaleceń w tym temacie . Optymalnie ma być , lekko al-dente . Składniki na pesto wrzucamy do miksera i miksujemy na gładki sos ( coś jak na zdjęciu ) .
Tuńczyka odcedzamy , dodajemy do pesto ( nie do całej porcji tylko do jego 3 łyżek , resztę można przechować w słoiczku w lodówce nawet kilka dni ) i lekko mieszamy . Przelewamy do makaronu , mieszamy , aż makaron się zazieleni od pesto 😉 Wykładamy na talerze i posypujemy serem . To by było na tyle 😉 Smacznego !