ßßß Cookit - przepis na Makaron z pesto z rukoli i tuńczykiem

Makaron z pesto z rukoli i tuńczykiem

nazwa

Wykonanie

W upalny dzień , całkiem niezły na obiad jest makaron , podany np. z zielonym pesto z rukoli o lekko orzechowym smaku . Wzbogacony tuńczykiem , jest lekką , zdrową przekąską . Danie nie jest gorące , a letnie , co sprawia ,że nie leci nam pot z czoła i upał nie staje się jeszcze bardziej dokuczliwy . Aczkolwiek muszę Was ostrzec ,że dzieci nie koniecznie będą zachwycone , moje podzióbały ale zastrzegły ,że następnym razem już lepiej coś innego 😉 Za to starsza część rodzinki była zachwycona , co pokazuje że do smaku trzeba dojrzeć lub jak stwierdził mój starszy syn , z wiekiem smak się przytępia , dlatego więcej nam smakuje 😉 Cóż , ktoś z nas , na pewno ma rację .. 😉
Składniki :
1 opakowanie makaronu spaghetti
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
starty,drobno ser – optymalnie parmezan – ja dałam jakiś tam , bo taki akurat był 😉
pesto :
pęczek liści rukoli ( dwie solidne garście – młodych listków , stare będą zajeżdżać trawą ;) )
3 ząbki czosnku ( jeśli chcemy wersję łagodną to dajemy 1 ząbek )
1 łyżka miodu
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
sól , pieprz do smaku ( przed dodaniem pieprzu spróbujcie, bo oliwa też bywa pieprzna i łatwo przedobrzyć z ostrością , a danie nabierze niepotrzebnej goryczki )
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu , gdyż tylu ilu jest jego producentów , tyleż samo zaleceń w tym temacie . Optymalnie ma być , lekko al-dente . Składniki na pesto wrzucamy do miksera i miksujemy na gładki sos ( coś jak na zdjęciu ) .
Tuńczyka odcedzamy , dodajemy do pesto ( nie do całej porcji tylko do jego 3 łyżek , resztę można przechować w słoiczku w lodówce nawet kilka dni ) i lekko mieszamy . Przelewamy do makaronu , mieszamy , aż makaron się zazieleni od pesto 😉 Wykładamy na talerze i posypujemy serem . To by było na tyle 😉 Smacznego !
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/makaron-pesto-rukoli-tunczykiem