ßßß
Za sprawą wapnia i fosforu wzmacniają kości, a ze względu na sporą zawartość potasu zalecane są osobom z nadciśnieniem. Sezon na świeże figi trwa do października, więc warto wrzucić kilka sztuk do koszyka podczas zakupów i przygotować z nich coś pysznego. Moja propozycja na dziś to sałatka z halloumi i figami, ser halloumi możecie wymienić np. na ser kozi.Składniki na 4 porcje:Ser halloumi 220gFiga świeża 8 sztRukola–sos–Sok z cytryny 2 łyżkiMiód 1 łyżeczkaOliwa 2 łyżkiMięta ok 10 posiekanych listkówSposób przygotowania:Ser kroimy w plastry około 0,5 cm, układamy na suchej patelni i smażymy do momentu ładnego zarumienienia z obu stron. Jeśli dysponujemy patelnią grillową ser możemy również zgrillować. W między czasie myjemy rukolę i układamy ją na talerzu. Figi dokładnie myjemy, kroimy w ćwiartki lub mniejsze kawałki, układamy na rukoli. Całość polewamy sosem. Na wierzch naszej sałatki układamy plastry ciepłego sera i pałaszujemy.
Uważam, że figi idealnie komponują się z wszelkimi serami pleśniowymi, serem kozim czy właśnie grillowanym lub pieczonym halloumi. Słodko- słony smak z orzechową rukolą i cytrusowym derssingiem to zdecydowanie mój smak. Podczas zakupów wybierajcie owoce o nienaruszonej skórce, świeże, jędrne, gdyż figi dość szybko się psują.
A jak to jest u Was? Do czego wykorzystujecie figi, stawiacie na połączenia słodkie czy wytrawne?Pozdrawiam,SmakUla.[Głosów:3 Średnia:2 . 7/5]Podziel się...