Wykonanie
Scroll down for EnglishDziś kolejna odsłona pesto, dzisiaj na bazie
rukoli i
migdałów. Przepis nieco zmieniony, gdyż zamiast
orzeszków pinii użyłam
migdałów. Smak pikantnej
rukoli fajnie łaczy się ze
słodkimi migdałami. Oby nie było za zielono podałam z
ricottą. Ta propozycja podania, szczególnie mi się spodobała.
Składniki dla 4 osób:80 g świeżej
rukoli80 g
migdałów80 ml
oliwy20 g
sera parmigiano1/2 łyżeczki
soli2 ząbki
czosnku100 g
ricottyPrzygotowanie:W lekko osolonej wodzie gotujemy
makaron al dente, według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie szykujemy pesto. Do blendera lub malaksera wkładamy
rukolę, obrany
czosnek,
migdały i
sól.
Miksujemy przez 30 sekund, a następnie zgarniamy do środka pesto ze ścianek. Dodajemy
starty sery i miksujemy kolejne 10 sekund. W dalszym ciągu miksując, dodajemy stopniowo
oliwę, aż uzyskamy pastę. Przekladamy pesto z
rukoli do miski i mieszamy z
ricottą.
Odcedzamy
makaron i następnie wrzucamy do miski z pesto i mieszamy. Dzielimy na talerze, dekorujemy listkami
rukoli. Podajemy na ciepło.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionIngredients:80 g of fresh
rucola80 g almonds80 ml
olive oil20 g
parmesan cheese1/2 teaspoon salt2 cloves of garlic100 g
ricottaDirection:Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Add the almonds to a food processor and pulse until finely ground. Next, add the
rucola,
olive oil, garlic and
Parmesan cheese. Process until smooth, then season with salt. It should form a smooth, green paste. Drain pasta and mix with
ricotta, add the pesto. Share the plates.
Serve warm.