ßßß
Składniki dla 4 osób:80 g świeżej rukoli80 g migdałów80 ml oliwy20 g sera parmigiano1/2 łyżeczki soli2 ząbki czosnku100 g ricottyPrzygotowanie:W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron al dente, według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie szykujemy pesto. Do blendera lub malaksera wkładamy rukolę, obrany czosnek, migdały i sól.
Miksujemy przez 30 sekund, a następnie zgarniamy do środka pesto ze ścianek. Dodajemy starty sery i miksujemy kolejne 10 sekund. W dalszym ciągu miksując, dodajemy stopniowo oliwę, aż uzyskamy pastę. Przekladamy pesto z rukoli do miski i mieszamy z ricottą.
Odcedzamy makaron i następnie wrzucamy do miski z pesto i mieszamy. Dzielimy na talerze, dekorujemy listkami rukoli. Podajemy na ciepło.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionIngredients:80 g of fresh rucola80 g almonds80 ml olive oil20 g parmesan cheese1/2 teaspoon salt2 cloves of garlic100 g ricottaDirection:Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Add the almonds to a food processor and pulse until finely ground. Next, add the rucola, olive oil, garlic and Parmesan cheese. Process until smooth, then season with salt. It should form a smooth, green paste. Drain pasta and mix with ricotta, add the pesto. Share the plates. Serve warm.