ßßß Cookit - przepis na Paccheri z pesto z rukoli

Paccheri z pesto z rukoli

nazwa

Wykonanie

Scroll down for English
Dziś kolejna odsłona pesto, dzisiaj na bazie rukoli i migdałów. Przepis nieco zmieniony, gdyż zamiast orzeszków pinii użyłam migdałów. Smak pikantnej rukoli fajnie łaczy się ze słodkimi migdałami. Oby nie było za zielono podałam z ricottą. Ta propozycja podania, szczególnie mi się spodobała.
Składniki dla 4 osób:
80 g świeżej rukoli
80 g migdałów
80 ml oliwy
20 g sera parmigiano
1/2 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
100 g ricotty
Przygotowanie:
W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron al dente, według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie szykujemy pesto. Do blendera lub malaksera wkładamy rukolę, obrany czosnek, migdały i sól.
Miksujemy przez 30 sekund, a następnie zgarniamy do środka pesto ze ścianek. Dodajemy starty sery i miksujemy kolejne 10 sekund. W dalszym ciągu miksując, dodajemy stopniowo oliwę, aż uzyskamy pastę. Przekladamy pesto z rukoli do miski i mieszamy z ricottą.
Odcedzamy makaron i następnie wrzucamy do miski z pesto i mieszamy. Dzielimy na talerze, dekorujemy listkami rukoli. Podajemy na ciepło.
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
In the English version
Ingredients:
80 g of fresh rucola
80 g almonds
80 ml olive oil
20 g parmesan cheese
1/2 teaspoon salt
2 cloves of garlic
100 g ricotta
Direction:
Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Add the almonds to a food processor and pulse until finely ground. Next, add the rucola, olive oil, garlic and Parmesan cheese. Process until smooth, then season with salt. It should form a smooth, green paste. Drain pasta and mix with ricotta, add the pesto. Share the plates. Serve warm.
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/12/paccheri-z-pesto-z-rukoli.html