ßßß
Składniki:pęczek białych szparagówkilka plasterków szynki parmeńskiej lub innej suchej szynki (około 150 – 200 g)garść ulubionego startego sera (dałam gruyere) lub mieszanki serówbeszamel:1.5 łyżki masła1.5 łyżki mąki1.5 szklanki mlekasól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej, odrobina ostrej papryki w proszku (opcjonalnie)Przygotowanie:Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końce, następnie je lekko obieramy (najlepiej użyć obieraczki lub nożem zeskrobać skórkę). Warzywa myjemy, osuszamy i następnie zawijamy w plasterki szynki parmeńskiej. Tutaj panuje trochę dowolności, ja np. pokroiłam plasterki szynki na mniejsze części i owijałam szparagi pojedynczo, jeśli macie grube szparagi to właśnie tą metodę polecam, ale można je owijać np. po kilka sztuk w jeden plasterek. Po owinięciu szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Przygotowujemy beszamel: w garnku lub na patelni roztapiamy masło, następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dolewamy mleko małymi partiami, za każdym razem dokładnie mieszając (najlepiej trzepaczką), aby nie było grudek. Kiedy już zużyjemy całe mleko sos należy zagotować (cały czas mieszając) i doprawić do smaku, beszamel powinien być dość gęsty.Szparagi zalać beszamelem, na wierzchu posypać serem i wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut, do czasu aż szparagi będą zupełnie miękkie, na ostatnie 5 minut pieczenia można podkręcić piekarnik na 200 stopni żeby zrumienić wierzch.