Wykonanie
Uwielbiam
szparagi praktycznie pod każdą postacią, jednak to danie wyjątkowo urzekło moje
serce 🙂 Nie jest ono niestety zbyt dietetyczne, ale za to jest pyszne! 🙂
Składniki:pęczek białych
szparagówkilka plasterków
szynki parmeńskiej lub innej suchej
szynki (około 150 – 200 g)garść ulubionego
startego sera (dałam gruyere) lub mieszanki
serówbeszamel:1.5 łyżki
masła1.5 łyżki
mąki1.5 szklanki
mlekasól,
pieprz, odrobina
gałki muszkatołowej, odrobina
ostrej papryki w proszku (opcjonalnie)Przygotowanie:Ze
szparagów odłamujemy zdrewniałe końce, następnie je lekko obieramy (najlepiej użyć obieraczki lub nożem zeskrobać skórkę). Warzywa myjemy, osuszamy i następnie zawijamy w plasterki
szynki parmeńskiej. Tutaj panuje trochę dowolności, ja np. pokroiłam plasterki
szynki na mniejsze części i owijałam
szparagi pojedynczo, jeśli macie grube
szparagi to właśnie tą metodę polecam, ale można je owijać np. po kilka sztuk w jeden plasterek. Po owinięciu
szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Przygotowujemy beszamel: w garnku lub na patelni roztapiamy
masło, następnie dodajemy
mąkę i dokładnie mieszamy. Dolewamy
mleko małymi partiami, za każdym razem dokładnie mieszając (najlepiej trzepaczką), aby nie było grudek. Kiedy już zużyjemy całe
mleko sos należy zagotować (cały czas mieszając) i doprawić do smaku, beszamel powinien być dość gęsty.
Szparagi zalać beszamelem, na wierzchu posypać
serem i wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut, do czasu aż
szparagi będą zupełnie miękkie, na ostatnie 5 minut pieczenia można podkręcić piekarnik na 200 stopni żeby zrumienić wierzch.