Wykonanie
Leniwa sobota....Oby więcej takich było, rodzina w komplecie w domu, pogoda śliczna (ponoć nie długo się nią cieszyć będziemy bo od poniedziałku znowu ochłodzenie i deszcze - może im się nie sprawdzi).Rano zaliczyliśmy pobliski targ i nakupiliśmy warzywek i
owoców. Nasze,
krajowe truskawki pachną bajecznie, na całym targu roznosił się ich zapach. Trafiły się też śliczne cieniusieńkie
zielone szparagi i to one dzisiaj zagościły na naszym obiadowym
stole - w wydaniu zapiekanym.Zapiekane
szparagiszparagimasłomąkaserek camembertkilka plasterków
szynkikilka plasterków
żółtego serasól,
pieprz,
gałka muszkatołowaSzparagi gotujemy w wodzie z
cukrem - od zagotowania 5-10 minut, żeby były półtwarde.Wyciągamy i studzimy. Owijamy po kilka plasterkiem
szynki i układamy w naczyniu do zapiekania.
W rondelku roztapiamy łyżkę
masła i łączymy z łyżką
mąki - beszamel, jak zacznie gęstnieć dodajemy pokrojony
serek camembert i sypiemy
przyprawy -
sól,
pieprz i dość dużo gałki - najlepiej świeżo startej. Polewamy miksturą nasze
szparagi. Na wierzchu układamy pokrojony lub starty
żółty ser.
Wstawiamy do piekarnika na 40 minut w temp. 200 stopni.
Pycha