Wykonanie
czwartek, 27 Maj 2010, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Cykoria jest warzywem raczej mało popularnym w naszym
kraju. Szkoda, bo można z niej przygotować wiele smacznych sałatek, zapiekanek lub zup. Dodatkowo posiada duże walory odżywcze i jest dostępna w sklepach od listopada do kwietnia, gdy brakuje większości świeżych warzyw.
Cykorię należy kupować białą lub kremową, o ściśle zwiniętych liściach. Liście zazieleniałe pod wpływem światła gorzknieją i stają się niezdatne do spożycia.
Składniki:3
cykorie6 plasterków
szynki2 łyżki
mąki2 łyżki
masłaszklanka
mleka20 dag
żółtego seraoliwasólpieprzgałka muszkatołowaCykorie umyć, przekroić na połówki, usunąć głąby. W rondelku rozpuścić
masło, dodać
mąkę i podsmażyć energicznie mieszając. Dolać
mleko i dokładnie wymieszać. Przyprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Zagotować.
Ser zetrzeć na tarce i dodać do gorącego sosu. Wymieszać. Każdą połówkę
cykorii zawinąć plasterkiem
szynki. Ułożyć w formie żaroodpornej wysmarowanej
oliwą. Rozsmarować sos na cykoriach i zapiekać pół godziny w 180 stopniach.