Składniki1 pęczek szparagów (zielonych lub białych)kilka plastrów dowolnej wędliny (np. szynki parmeńskiej)mozzarella lub żółty serbeszamel2 łyżki masła2 łyżki mąki1 1/3 szklanki mlekasól, pieprz, starta gałka muszkatołowaSposób przygotowaniaKrok 1Szparagi umyć, (białe należy także obrać), odciąć zdrewniałe końcówki i obgotować w osolonej wodzie kilka minut.Krok 2Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i wymieszać trzepaczką, następnie dolewać stopniowo mleko cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Doprawić solą, pieprzem i sporą ilością gałki muszkatołowej. Zagotować, aż zgęstnieje i zestawić z ognia.Krok 3Na plasterkach wędliny układać po kilka szparagów i zawijać w ruloniki. Ułożyć w naczyniu i zalać beszamelem. Na wierzch położyć plastry mozzarelli lub posypać startym żółtym serem. Zapiekać około 30 min. do zrumienienia sera.