ßßß Cookit - przepis na Szparagi pod beszamelem

Szparagi pod beszamelem

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 pęczek szparagów (zielonych lub białych)
kilka plastrów dowolnej wędliny (np. szynki parmeńskiej)
mozzarella lub żółty ser
beszamel
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 1/3 szklanki mleka
sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
Krok 1
Szparagi umyć, (białe należy także obrać), odciąć zdrewniałe końcówki i obgotować w osolonej wodzie kilka minut.
Krok 2
Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i wymieszać trzepaczką, następnie dolewać stopniowo mleko cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Doprawić solą, pieprzem i sporą ilością gałki muszkatołowej. Zagotować, aż zgęstnieje i zestawić z ognia.
Krok 3
Na plasterkach wędliny układać po kilka szparagów i zawijać w ruloniki. Ułożyć w naczyniu i zalać beszamelem. Na wierzch położyć plastry mozzarelli lub posypać startym żółtym serem. Zapiekać około 30 min. do zrumienienia sera.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2014/05/13114/szparagi-pod-beszamelem