ßßß
1/2 kg łopatki wieprzowej1 cebulaząbek czosnkuPrzyprawy: sól, pieprz ziołowy, kminek, majeranek, lubczyk.
Mięso wyłożyć do brytfanny.Po wierzchu obficie posypać grubo posiekaną cebulą, majerankiem, pieprzem ziołowym, lubczykiem i posiekanym czosnkiem.Dusić na średnim ogniu do miękkości mięsa.Przed końcem duszenia odwrócić na drugą stronę (górną częścią posypaną ziołami w dół), posypać obficie kminkiem i posolić do smaku.Kiedy mięso będzie miękkie wyjąć na talerz.Sos przelać przez sitko i ponownie wlać na brytfannę.(Komu nie przeszkadzają ziarenka kminku nie musi przelewać sosu).Zagęścić mąką.(W tym celu wlać do małego garnuszka nieco zimnej wody, wsypać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Wlać do sosu w brytfance i cały czas mieszać by nie powstały grudki)Pieczeń podawać razem z sosem
Uwaga:Zaleca się, aby dodać nasiona pod koniec gotowania, gdyż podczas długiego gotowania robi się gorzki smak .Najprościej podać ją z chlebem lecz można z ryżem , makaronem, kaszami czy ziemniakami.
Ciekawostki: Zapiski o kminku sięgają roku 3000 przed naszą erą, co czyni go jednym z najstarszych przypraw uprawnych. Starożytni Egipcjanie grzebali zmarłych z kminkiem, aby odpędzić złe duchy.