ßßß Cookit - przepis na Dip jogurtowo-ziołowy

Dip jogurtowo-ziołowy

nazwa

Wykonanie

Prosty, błyskawiczny i aromatyczny dip do mięs i innych potraw z grilla. Smakuje świetnie z pieczonymi lub młodymi ziemniaczkami. Dzięki dużej ilości ziół jest dodatkowo zdrowy i dobry na trawienie, a ponieważ bazą jest jogurt, to dip jest niskokaloryczny i lekki.
1 średnia miseczka, tj. porcje dla 2 do 3 osób
Składniki
250 g jogurtu naturalnego, gęstego, najlepiej greckiego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1/2 ząbka czosnku
1/2 łyżeczki soku z cytryny
3/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 i 1/2 łyżki koperku, świeżego, posiekanego
1 i 1/2 łyżki szczypiorku, świeżego, posiekanego
1 łyżka natki pietruszki, świeżej, posiekanej
Do dekoracji
1 łyżka posiekanych koperku, szczypiorku i natki pietruszki
Wykonanie
wszystkie zioła umyć, osuszyć i drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę, a z cytryny wycisnąć sok
do jogurtu dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać
dip najlepiej odstawić na ok. pół godziny do lodówki, by smaki się „przegryzły”, ale można go też podawać od razu
Przepis własny.
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Risotto z groszkiem, pietruszką i bazylią
Muszle ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym
Chleb razowy pszenno-żytni z ziarnami
Pikantna fit zupa kapuściana
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/dip-jogurtowo-ziolowy