Wykonanie
Prosty, błyskawiczny i aromatyczny dip do
mięs i innych potraw z grilla. Smakuje świetnie z pieczonymi lub młodymi ziemniaczkami. Dzięki dużej ilości
ziół jest dodatkowo zdrowy i dobry na trawienie, a ponieważ bazą jest
jogurt, to dip jest niskokaloryczny i lekki.1 średnia miseczka, tj. porcje dla 2 do 3 osóbSkładniki250 g
jogurtu naturalnego, gęstego, najlepiej greckiego1 łyżeczka
oliwy z oliwek1/2 ząbka
czosnku1/2 łyżeczki
soku z cytryny3/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
pieprzu1 i 1/2 łyżki
koperku, świeżego, posiekanego1 i 1/2 łyżki
szczypiorku, świeżego, posiekanego1 łyżka
natki pietruszki, świeżej, posiekanejDo dekoracji1 łyżka posiekanych
koperku,
szczypiorku i
natki pietruszkiWykonaniewszystkie
zioła umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Czosnek przecisnąć przez praskę, a z
cytryny wycisnąć sokdo
jogurtu dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszaćdip najlepiej odstawić na ok. pół godziny do lodówki, by smaki się „przegryzły”, ale można go też podawać od razu
Przepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Risotto z
groszkiem,
pietruszką i
bazyliąMuszle ze
szpinakiem i
fetą w
sosie pomidorowymChleb razowy pszenno-żytni z ziarnami
Pikantna fit zupa kapuścianaPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus