ßßß Cookit - przepis na Zajďż˝c w ďż˝mietanie - 1968r

Zaj�c w �mietanie - 1968r

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Polędwica z dzika pieczona w borniaku
Zając w śmietanie - 1968r
Zając przygotowany w oparciu o przepis z Książki Kucharskiej z 1968r. - zmodyfikowany
Składniki:
- comber i uda zajęcze (królicze)
- 100g słoniny
- 60g smalcu
- 30g mąki
- 250ml śmietany
- sól do smaku
Przygotowanie bejcy:
- 0,5l wody,
- 100g cebuli
- 1 listek bobkowy
- kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i jałowca oraz kilka trawek żubrowych
- 0,25l octu winnego
Do naczynia wlać wodę dodać wszystkie składniki z wyjątkiem octu, zagotować, ostudzić dodać ocet.
Sposób wykonania:
Mięso z zająca lub królika ułożyć w naczyniu i zalać bejcą. Odstawić w chłodne miejsce na 2-4 dni, codziennie obracając mięso.
Po wyjęciu z bejcy naszpikować słonina pokrojoną w słupki, osolić. W brytfannie rozgrzać smalec, ułożyć mięso, oblać rozgrzanym smalcem, podlać wodą i wstawić do piekarnika. Piec ok. 1-2h do stanu miękkości (królika krócej niż zająca) w temp. ok. 160-180 stopni. Odparowany sos uzupełniać wodą. Mięso można piec również w rękawie, krócej i pod koniec rozcinamy rękaw i zapiekamy mięso grillem w piekarniku.
Przygotowanie sosu:
Sos po pieczeniu przelać do rondelka podgrzać połączyć z mąką, zagotować i dodać śmietanę. Można zabarwić karmelem i dosolić do smaku.
Mięso ułożyć na talerzu oblać sosem, podawać z pieczonymi ziemniakami w mundurkach, makaronem i buraczkami lub inną ulubioną sałatką.
Smacznego
środa, 11 maja 2016, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Zając w śmietanie - 1968r
Polędwica z dzika pieczona w ...
Chorizo Polonia
Paleta Polonia
Dorsz w oleju - konserwa ...
Stynka w pomidorach - ...
Schab prasowany
Ozór dzika wędzony
Kiełbaski castor fiber
Konserwa - pasztet castor ...
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2016/05/Zajac-w-smietanie-1968r-1.html