Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Polędwica z dzika pieczona w borniakuZając w
śmietanie - 1968r

Zając przygotowany w oparciu o przepis z Książki Kucharskiej z 1968r. - zmodyfikowanySkładniki:- comber i uda zajęcze (królicze)- 100g
słoniny- 60g
smalcu- 30g
mąki- 250ml
śmietany-
sól do smakuPrzygotowanie
bejcy:- 0,5l
wody,- 100g
cebuli- 1 listek
bobkowy- kilka ziaren
pieprzu,
ziela angielskiego i jałowca oraz kilka trawek żubrowych- 0,25l
octu winnegoDo naczynia wlać
wodę dodać wszystkie składniki z wyjątkiem
octu, zagotować, ostudzić dodać
ocet.Sposób wykonania:
Mięso z zająca lub
królika ułożyć w naczyniu i zalać bejcą. Odstawić w chłodne miejsce na 2-4 dni, codziennie obracając
mięso.

Po wyjęciu z
bejcy naszpikować
słonina pokrojoną w słupki, osolić. W brytfannie rozgrzać
smalec, ułożyć
mięso, oblać rozgrzanym
smalcem, podlać
wodą i wstawić do piekarnika. Piec ok. 1-2h do stanu miękkości (
królika krócej niż zająca) w temp. ok. 160-180 stopni. Odparowany sos uzupełniać
wodą.
Mięso można piec również w rękawie, krócej i pod koniec rozcinamy rękaw i zapiekamy
mięso grillem w piekarniku.

Przygotowanie sosu:Sos po pieczeniu przelać do rondelka podgrzać połączyć z
mąką, zagotować i dodać
śmietanę. Można zabarwić karmelem i dosolić do smaku.
Mięso ułożyć na talerzu oblać sosem, podawać z pieczonymi
ziemniakami w mundurkach,
makaronem i
buraczkami lub inną ulubioną
sałatką.Smacznegośroda, 11 maja 2016, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyZając w
śmietanie - 1968r
Polędwica z dzika pieczona w ...Chorizo PoloniaPaleta Polonia
Dorsz w
oleju - konserwa ...Stynka w pomidorach - ...
Schab prasowanyOzór dzika wędzony
Kiełbaski castor fiberKonserwa - pasztet castor ..._________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter