ßßß
Zając przygotowany w oparciu o przepis z Książki Kucharskiej z 1968r. - zmodyfikowanySkładniki:- comber i uda zajęcze (królicze)- 100g słoniny- 60g smalcu- 30g mąki- 250ml śmietany- sól do smakuPrzygotowanie bejcy:- 0,5l wody,- 100g cebuli- 1 listek bobkowy- kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i jałowca oraz kilka trawek żubrowych- 0,25l octu winnegoDo naczynia wlać wodę dodać wszystkie składniki z wyjątkiem octu, zagotować, ostudzić dodać ocet.Sposób wykonania:Mięso z zająca lub królika ułożyć w naczyniu i zalać bejcą. Odstawić w chłodne miejsce na 2-4 dni, codziennie obracając mięso.
Po wyjęciu z bejcy naszpikować słonina pokrojoną w słupki, osolić. W brytfannie rozgrzać smalec, ułożyć mięso, oblać rozgrzanym smalcem, podlać wodą i wstawić do piekarnika. Piec ok. 1-2h do stanu miękkości (królika krócej niż zająca) w temp. ok. 160-180 stopni. Odparowany sos uzupełniać wodą. Mięso można piec również w rękawie, krócej i pod koniec rozcinamy rękaw i zapiekamy mięso grillem w piekarniku.
Przygotowanie sosu:Sos po pieczeniu przelać do rondelka podgrzać połączyć z mąką, zagotować i dodać śmietanę. Można zabarwić karmelem i dosolić do smaku.Mięso ułożyć na talerzu oblać sosem, podawać z pieczonymi ziemniakami w mundurkach, makaronem i buraczkami lub inną ulubioną sałatką.Smacznegośroda, 11 maja 2016, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyZając w śmietanie - 1968rPolędwica z dzika pieczona w ...Chorizo PoloniaPaleta PoloniaDorsz w oleju - konserwa ...Stynka w pomidorach - ...Schab prasowanyOzór dzika wędzonyKiełbaski castor fiberKonserwa - pasztet castor ..._________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter