Wykonanie
Podobną zupę
jadłam kiedyś w restauracji, ale była to zupa cebulowa. Tak mi zasmakowała, że postanowiłam zrobić zupę
pieczarkową pod właśnie taką kołderką. Zupka jest pyszna, syta i możemy ją przygotować na imprezę lub rodzinne spotkanie i zaskoczyć wszystkich rewelacyjnym daniem. Ja zrobiłam zupy więcej, mieliśmy także obiad na drugi dzień, ale już bez kołderki.Zapraszam do wypróbowania :-)Składniki:- 4
marchewki-
seler-
por- 500 g
pieczarek- 1 duża
cebula- 200 g
makaronu nitki- 2
liście laurowe-
sól,
pieprz- domowa
Vegeta- 100 ml
mleka- opakowanie
ciasta francuskiegoWykonanie:Warzywa obieramy i wrzucamy do garnka z
wodą, dodajemy 2
liście laurowe,
vegetę własnej produkcji. Gotujemy, aż zmiękną warzywa. Ja wyciągam z zupy
por po ugotowaniu.
Pieczarki i
cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni i dodajemy do zupy. Przyprawiamy jeszcze
solą i
pieprzem oraz dodajemy
mleko. Zupę studzimy, aby nie była taka gorąca, ja wystawiam na 20 minut na balkon.
Makaron gotujemy mocno all dente i dodajemy do przestudzonej już zupy. Przelewamy do misek i przykrywamy płatem
ciasta francuskiego. Opakowanie wystarczy na trzy miski, takie jak na zdjęciach.Wstawiamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 20-25 minut, grzanie góra dół, aż się zarumieni ciasto i upiecze. Gdyby za mocno nam się rumieniło ciasto z wierzchu to zmiejszamy temperaturę do 180 stopni, to zależy od piekarnika. Wyciągamy, uważamy bo miska jest bardzo gorąca i jemy ze smakiem.